hur ipod förändrat branschen

Musik fans har firat ända sedan iPod släpptes. Det inte bara ge dem musik på språng, men massor av flexibilitet.

Äga en IPOD innebär obegränsad digital musik att fylla din själ. Du kan fylla den med låtar från CD-skivor du äger, från online musik webbplatser som erbjuder gratis nedladdningar eller utbyten, och från Apples egna innovation iTunes för så lite som 99cents. En musikälskare kan betala för bara en låt som han gillar och inte behöva köpa en hel cd.

Och eftersom iPod stöder MP3 en person kan köpa låtar från en konsument vänlig butik som MP3tunes.com. Men den strid som rasar i musikbranschen handlar om upphovsrätt och förlust av intäkter. Frågan är om musikindustrin borde gå vidare och ge konsumenterna möjlighet att överföra musik till bärbara enheter utan begränsningar.

Utformningen av iPod är sådant att det främjar laglig köp och nedladdning av musik runt om i världen. Under tre år IPOD ägare har köpt 1 miljard låtar från iTunes-butiker världen över.

Det är inte bara konsumenterna som gynnas. Artister kan välja att distribuera sin musik över hela världen via iTunes. Varje konstnär som inte har tecknat ett avtal med ett större eller oberoende skivbolag kan presentera sin musik för världen genom att närma Apple medlemsförbund som iFanz.com eller CCBABY.com. Konstnären står att vinna eftersom han eller hon kommer att få 91% av inkomsten.

IPod kan användas till mer än musik. IPod kan innehålla orientering material för freshmen in college, studenter kan använda iPods för att hämta akademiska kursmaterial, anteckningar, samt ljudböcker.

IPods är för folk i farten, du kan lagra musik samt video och ta av. Om du äger skivor du kan ladda upp dem på din iPod eller använda musik från iTunes eller andra webbplatser på Internet. Musiken är ren, inte hoppa, och det är ditt.

IPod har ändrat reglerna för musikindustrin. Den digitala tekniken har tagit musiken framåt, men har också skapat problem med efterlevnaden av upphovsrätt och generering av intäkter. Det finns problem med musik swapping, gratis nedladdningar, piratkopiering, och cd-skivor som lånas på bibliotek och brännas eller kopieras för användning på iPods och datorer.

Framtiden verkar fritt och gurus förutspår att jättar som Amazon.com kommer att lansera i slutet av 2006 digital distribution av musik och filmer. Med bommen av World Wide Web, experter förväntar musikindustrin på nätet för att visa exempellösa tillväxt under de närmaste 4-5 åren. Internet är en viktig fördelning poäng för musik-och nedladdning av musik och prenumerationstjänster förväntas överstiga försäljningen av CD-skivor. PricewaterhouseCoopers uppskattar att digital musik kommer att stå för över 40% av USA: s Music försäljningen under fem år.

Så, medan iPod och den nya avatar som musiken har vidtagits kommer att vara söt till musikälskare och köpare är det definitivt sur eller ett hot mot många jättar i musikvärlden. Tyvärr stora aktörer inom musikbranschen sett World Wide Web som en ärkefiende. Och nu tack vare framgången med iPod och iTunes är industrin erkänner att musik fantaster kommer att betala för laglig musik på nätet.

IPod har revolutionerat musik och bokstavligen branschen har förändrats “spår.”