hur man solo med mindre pentatoniska skalan

De två pentatoniska skalor som vi använder i gitarrsolon är de största pentatoniska och de mindre pentatoniska skalan. Den stora pentatoniska skalan har fem noter – grundtonen, den andra anmärkning, tredje, femte och sjätte. Den mindre pentatoniska skalan innehåller roten, tillplattade tredje, fjärde, femte och tillplattad sjua. I tonarten C den stora pentatoniska skalan är CDEGA och mindre pentatoniska skalan är C Eb FG Bb

Den mindre pentatoniska skalan används ofta för solo över gitarrackord. Mastering knack soloing med mindre pentatoniska skalan kommer att lägga oanade spänning till din hittills trista gitarrsolon. Så hur utnyttjar vi bäst denna behändiga gitarrist s verktyg? Vi kommer att lära sig hur man spelar solon över större, mindre och dominant ackord.

Låt oss ta en vanlig ackordföljd med roten, fjärde och femte tonerna i skalan. Om vi ??spelar en låt i tonarten C-dur, den I, IV och V ackord är C, F och G-dur.

För varje durackord finns en relativ mollackord. Du kan bäst hittar den relativa mindre av ett durackord på din gitarr genom att hitta den not som är tre band under durackord s grundton.

Låt oss säga att vi har ett C-durackord, kommer grundtonen vara C. Om du tar C anteckning på den femte strängen på gitarren som ligger på tredje bandet, tre anmärkningar nedan som ger oss den öppna femte strängen som är note A. Så om du frågar vad den relativa moll av C-dur är, är svaret A moll. Så om du vill spela ett solo över ett C-durackord, skulle du använda A-moll pentatoniska skalan. För att spela ett gitarrsolo över ett F-ackord, skulle du använda D-moll pentatoniska och över G-dur-ackord, skulle vågen att använda vara e-moll pentatoniska.

Det är lite enklare att förklara hur man solo över mollackord. Du spelar bara e-moll pentatoniska över en e-moll ackord, en d-moll pentatoniska skalan över ett D moll ackord, och så vidare.

För att spela över dominerande septimackord du skulle spela den relativa mindre pentatoniska skalan eller du kan använda mindre pentatoniska en ton under roten av dominerande septimackord.

För att förenkla saker du kan bara använda A-moll pentatoniska för alla ackord i tonarten C. Som med all musikteori, omvandla dessa idéer i praktiken är lättare än att förklara dem.