piratkopiering av musik och nya musiker

Idag klicka-och-download teknik utgör ett större hot mot musikinspelningbranschen än alla andra tidigare kombinerat musik-delivery-teknologier.

Piratkopiering av musik finns i tre olika plan:

OLAGLIGT mass-tillverkade pirat musik-CD
Olagliga kopior av lagligt inköpta CD-skivor
Olagligt nedladdade digitala kopior av inspelad musik

En färsk studie om de ekonomiska effekterna av piratkopiering av musik (Institute for Policy Innovation, augusti 2007) målar upp en dyster bild. Effekterna av piratkopiering av musik till den amerikanska ekonomin uppskattas till US $ 12500000000 årligen. Det beräknas att 71.060 jobb försvinner eller i riskzonen på grund av de ekonomiska effekterna av piratkopiering och förlorade möjligheter tillväxt står för 26.860 jobb som annars skulle ha skapats i skivindustrin. Även den amerikanska regeringen påverkas av piratkopiering uppskattad förlust på $ 422.000.000 i skatteintäkter från förlorat arbete och företagens vinster till följd av piratkopiering.

Naturligtvis är dessa siffror bygger på antagandet att försäljningen av inspelad musik på CD skulle ha haft konstant eller ökat, från år till år. Sanningen är dock att CD-försäljningen är på tillbakagång som MP3-spelare och annan digital teknik gör behovet av musik på fysiska medier föråldrade.

Förutom sjunkande CD-försäljningen, stängd hälften av USA: s oberoende skivaffärer mellan 2003 och 2005. (NY Post). En av de största internationella kedjor av inspelad musik säljare, Tower Records, stängde sina dörrar för evigt den 22 december 2006.

Vill du se hur utbredd piratkopiering av musik egentligen är? Här är en realtid räknare som visar antalet olagliga musikfiler ner runt om i världen varje sekund.

När en vanlig människa tänker på piratkopiering av musik, tror han eller hon vanligtvis av otillåten uppdelning av nedladdade eller inspelad musik mellan små grupper av vänner. Och medan dessa siffror bidrar till musiken branschens förluster, de största förlusterna sker från försäljning av piratkopierad musik som bränns på CD-R-skivor i tusental i små kommersiella laboratorier av professionella musik pirater.

Kostnaderna för piratkopiering av musik är svindlande inte bara för de uppmärksammade superstjärnor, men för de nya musiker också. Det är viktigt för alla musiker och bandmedlem att förstå vilken typ av piratkopiering av musik och lära sig att bekämpa detta problem. Känn dina rättigheter, och lära sig om teknik som finns som kan skydda dig och din intellektuella egendom (musik) från piratkopiering.