hur man konstruerar grundläggande gitarrackord

I denna artikel kommer vi att prata om hur man konstruerar grundläggande större och mindre ackord på gitarr. Innan vi börjar måste vi lära oss några grundläggande musikteori, eftersom detta kommer att lägga grunden för att lära sig att bygga ackord någonstans på greppbrädan.

Varje grundläggande dur eller moll ackord består av tre toner – root, tredje och femte. Ackordet bär namnet på dess grundton, men roten är inte alltid den lägsta tonen, eftersom varje ackord har ackord inversioner. Eftersom gitarrackord vi pratar om består av endast 3 noterar, har vi två ackord inversioner totalt eller 3 olika sätt att spela varje ackord. Nu, vad som gör den större och mindre ackord väsensskilda är den tredje. Du har säkert hört uttrycket “liten ters” och “stor ters”. I princip sa en liten ters (används för att bygga mollackord) är ett intervall mellan roten och den tredje som är lika med 3 halvtoner (eller 3 band på gitarr), medan den stora tredje (används för att bygga mollackord) är lika med 4 halvtoner (eller fyra band). Den femte är densamma för båda typerna och det är lika med ett intervall på 7 halvtoner från roten.

Så, om du vill bygga ett ackord, först bestämma vilken ton du vill ta som root och vart är du vill placera det i samband med de två andra toner. Låt oss illustrera detta med flera exempel som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig att förstå musikteori diskuterats ovan.

Vi kommer att ta tonen A som en rot, bygga ett mollackord och därefter alla sina inversioner. Först av allt ska vi bestämma vilka toner som vi behöver för att bygga upp ackordet. Eftersom vi kommer att bygga ett mollackord, kommer vi att behöva mindre tredje och den femte. Den mindre tredje från A är C (avståndet mellan A och C är tre band) och den femte är E (avståndet mellan A och E är 7 band). Bra, nu när vi vet noterna, kan vi bygga själva ackord.

Exempel 1 – ett mollackord & inversioner

A i roten Första Inversion Second Inversion A i roten, oktav upp
e | | ————– | ————– | ————– | – 0 ——— | |
b | | ————– | ————– | – 1 ———– | – 1 ——— | |
g | | ————– | – 2 ———– | – 2 ———– | – 2 ——— | |
d | | – 2 ———– | – 2 ———– | – 2 ———– | – ———- | |
a | | – 3 ———– | – 3 ———– | ————– | – ———- | |
e | | – 5 ———– | ————– | ————– | – ———- | |
a-c-e c-e-a e-a-c a-c-e

Vad händer om vi vill bygga de större? Bara använda en stor ters – det är ciss (C #)

Exempel 2 – ett durackord & inversioner

A i roten Första Inversion Second Inversion A i roten, oktav upp
e | | ————– | ————– | ————– | – 0 ——— | |
b | | ————– | ————– | – 2 ———– | – 2 ——— | |
g | | ————– | – 2 ———– | – 2 ———– | – 2 ——— | |
d | | – 2 ———– | – 2 ———– | – 2 ———– | – ———- | |
a | | – 4 ———– | – 4 ———– | ————– | – ———- | |
e | | – 5 ———– | ————– | ————– | – ———- | |
a-c #-e C #-e-en e-a-c # a-c #-e

Ganska tydligt, är inte det? Med denna princip kan du bygga grundläggande gitarrackord bokstavligen någonstans på greppbrädan. Kom bara ihåg att öva dessa exempel ändra grundtonen och inversion slumpmässigt, så att du lär dem väl. Till exempel, istället för att säga “Jag vill spela alla moll ackord” och spela alla inversioner en efter en, säg till dig själv: “Jag vill spela den andra inversion av B Minor, efter att jag vill spela D # moll i grundläge “osv och du kommer att se att du snabbt kommer att lära dig alla gitarrackord