karaoke när och var började det

Karaoke startade i ett gatukök i Kobe City, Japan mer än två decennier sedan. Legenden säger att när en gitarrist blev sjuk och kunde inte utföra en natt, gjorde innehavaren av baren band av backup inspelningar, och kunderna fick sjunga tillsammans med banden. Även om det är endast legenden, skulle detta ha varit början på karaoke som vi känner den idag. I många delar av världen, är det endast används för underhållning. Men i Japan är det en form av terapi för.

Uttrycket “karaoke,” kommer från den japanska “kara” vilket innebär tom, och “oke” som betyder orkester. Enkelt uttryckt, att göra en karaoke låt texterna är borttaget av soundtracket, vilket innebär att endast instrumentering. Texten visas på en bildskärm eller TV-skärm för att hjälpa användaren.

Text och musik lagras på en typ av CD-skiva som heter CD + G och många av dem har olika grafik utöver orden. Karaoke hade blivit mycket populär i barer över hela Japan och många började reklam själva som “karaoke barer”. Den japanska anser karaoke ett av de få sätt som en person offentligt kan uttrycka sig utan att betraktas som oraffinerad eller självgoda. Det är därför som karaoke var bra terapi för det japanska folket som kände förtryckta av sin kultur.

Det dröjde inte länge innan karaoke blev populär över hela Asien och sedan till USA och Kanada på nittiotalet, och många andra länder runt om i världen också. Eftersom de tillgängliga val av musik har expanderat för karaoke maskiner, de inom branschen fastställt att karaoke kan vara en mycket lönsam typ av lounge och nattklubb underhållning. Det är inte ovanligt att vissa barer som har karaoke varje kväll, oftast med en hel del mer avancerad ljudanläggning än de som vanligen köpas för hemmabruk. Folk älskar att dansa på karaoke barer också och förbättringar som särskild belysning och TV-monitorer runt dansgolvet visar texterna är vanliga också.

När vissa människor upptäcker karaoke de får plötsligt en hel del självförtroende. De som oftast saknar förtroende att stå upp och sjunga inför en skara människor kan finna det mycket bekvämare om andra människor kommer att göra det också. Så, om du inte redan gör karaoke överväga att ge det ett försök. Du kommer bli förvånad över hur roligt det är, och du kan även hitta det terapeutiska också.