vad du behöver veta om kanadensiska musik och musiker

Tråkigt nog de flesta av oss här i USA är lyckligt ovetande om artister som inte kommer från någon av de 50 stater. Be den genomsnittliga Joe på gatan om de känner till något kanadensiska musiker, och om du får något svar, kommer du att höra Celine Dion eller Shania Twain, kanske till och med Bryan Adams eller Neil Young. Även dessa är verkligen duktiga musiker i sin egen rätt, de säkert inte representerar bredden och djupet av den kanadensiska musikscenen. Några av okunnighet beror på de kulturella likheterna mellan oss och våra grannar i norr. Pop / punk känsla Avril Lavigne är så populärt med tweener som här i USA just därför att hon ser ut och låter som hon kunde ha klivit ut i alla high school campus i mellersta Amerika. Men bortsett från sådana superstjärnor som Alanis Morrisette och Rush som har kommit förbi några nationella gränser och bli verkligt internationell, kanadensiska musiker har mycket att erbjuda världen i form av spännande och fräsch musik. Jag skulle vilja ge några förslag i olika kategorier, och kanske med en avslappnad lyssna, kommer du att upptäcka som jag gjorde att den stora vita norr har mer att erbjuda än ett par läckra bryggningar.

rock / pop / hip-hop

Var skulle någon seriös diskussion av samtida kanadensisk klippa vara utan även Nickelback, ursprungligen från Hanna, Alberta, men nu baserad i Vancouver. Med smash hits som “Photograph” och “Hur You Remind Me”, är det svårt att komma fram med en mer framgångsrik kanadensisk grupp under de senaste åren. Ontario baserade Shaker är en up-and-coming handling som börjar visa stort löfte. Deras första fullängds release, “Kasta din goda sida On”, är planerad att släppas i år (2006). Shaker påminner mig om en mindre bluesiga version av “The Black Crows”, däremot, är böjningsformer av sångaren Daniel Brooks som ingenting så mycket som en senare dag version av stipendiaten kanadensiska sångaren Tom Cochrane. Nelly Furtado fortsätter att imponera med sin senaste insats, “Loose”. Som vanligt för Furtado, fortsätter hon att utforska ny mark med sin låtskrivande och ser ut att fortsätta göra så även i framtiden. Vancouver baserat Jakalope är en intressant handling som inte kan kategoriseras, växelvis låta som något från The Smashing Pumpkins till Evanesence till en meth’ed upp Madonna, misslyckas de aldrig att bli intressant. I en värld av hip-hop, verkar ingen kanadensisk grupp som redo för superstardom som Dead Celebrity Status. Deras första album, “Blood Music” ut på gatorna för stora recensioner. Ursprungligen bildades som en duo, Project Wyze, 1988, har de lagt till sedan mix-master DJ Toker och har delat en scen med Ozzy Osbourne och Public Enemy. Deras imponerande prestationer har gett dem saften att lägga framträdanden av Dave Navarro, Joss Stone och Bif Naked till sina inspelningar. Jag misslyckades med att nämna krocktestdockor, en av de mer lovande banden från Winnipeg, på grund av osäkerhet om deras framtida status. De var oerhört inflytelserik från omkring mitten av 1990-talet till sin sista utgåvan 2004. Det är olyckligt att till synes konstnärliga skillnader har tagit sin tribut på Dummies.

land / folk

Kanadensiska sångare har gjort enorma framsteg i countrymusik under de senaste åren och mörka tonande Kathleen Edwards är inget undantag. Hennes versionen från 2005 “Back to Me” vann sin kritik i USA, som förekommer på David Letterman och Jay Leno visar och öppnar för Bob Dylan och Rolling Stones. Inte mindre intressant, men avgjort mer alternativ, har Cowboy Junkies gjort en karriär av att vända countrymusik på huvudet. Från kvav återgivningar av Patsy Cline s “Walking After Midnight” på 1998 års skiva “The Trinity Session” till folkie “Två soldater” från 2005 års “Early 21st Century Blues”, som är kusligt påminner om 1970 protest anthems av Dylan och Lennon. Ontario uppfödda Grievous Angels är säkerligen en av de mest intressanta landet agerar för att komma med i de senaste åren. Blandning nya beats, i linje med de land-pop ljudet av Keith Urban och Dixie Chicks, med twangy ljudet av tidigt 1970-tal countrymusik. Tyvärr verkar deras en gång lovande karriär för att ha kört med posten sångaren Charlie Angus i den politiska arenan – efter att ha blivit vald till parlamentet 2004. Förhoppningen är att när Mr Angus har tjänat sin tid att han kommer att återvända till att göra musik igen, men vid denna tid att utsikterna är fortsatt osäker. Man kan inte heller glömma den okuvliga K.D. Lang, att även hänvisa till henne som ett rent land handling skulle sälja henne kort. Langs fantastiska vokala talanger har varit anställd på allt från samtida land till ficklampa låtar till pop standarder och tillbaka igen. Hennes mångsidighet och röstomfång är legendariska och inte notering av kanadensiska musiker skulle vara komplett utan henne.

andra
Tyvärr är denna artikel är för kort för att vara verkligt inkluderande, men jag kunde inte komma med utan notering två av mina all-time favoriter. Sue Foley och Diana Krall är två av de mest imponerande musikaliska talanger Kanada har att erbjuda, och som en medborgare i USA, måste jag tacka Kanada för dessa två underbara chanteuses. Foley, en blues gitarrist / singer / songwriter från Ottawa, finslipat hennes kotletter främst i Austin, Texas, men märkligt nog sällan erkänns i USA förutom bland blues entusiaster. En sann virtuos på gitarr med ett ovanligt men härligt reedy kvaliteten på hennes röst, har hon lyckats imponera några av de största namnen i branschen, inklusive, BB King, Buddy Guy och Koko Taylor. Sues senaste CD, “New begagnad bil” (2006) släpptes nyligen till utmärkta recensioner. Diana Krall, som hagel från Vancouver, är så vacker att titta på som hon är att lyssna på. Förtrollande är det bästa sättet att beskriva henne hypnotiserande smooth jazz ljud. Hon bröt verkligen igenom i USA år 2000 då hon turnerade med Tony Bennett. Hennes arbete med Elvis Costello (som hon gifte sig med 2003) tjänade till att ytterligare öka sin popularitet. Fast hon bor för närvarande i New York, har hon behöll sin kanadensiskt medborgarskap och gjordes och kommendera av Beställa av Kanada 2005.