från böcker till texter låtar inspirerade av böcker

De inspiration för låtar kan köpas överallt. Detta är oftast hur konsten fungerar ändå. Ibland, låtskrivare komma med inspiration från de mest osannolika ställen-men det finns tillfällen då de får inspiration från de mest uppenbara och typiska källor. En av dessa uppenbara källorna är litteratur. Litteraturen har inspirerat några av de bästa konstverken som människan känner till, och sin inspiration i musik är inget undantag. Så på grund av detta, finns det idag en hel del låtar och texter som inspirerats av böcker. Dessa böcker kan vara så klassiskt som George Orwells 1984, men de kan också vara så samtida som Dave Pelzer är ett barn som heter “It.” Här är några låtar och texter skapade och skrev tack vare inspirationen väckts av böcker.

“Som skrev Holden Caulfield,” med Green Day

I en intervju sade Green Day Singer Billie Joe Armstrong att han inte gillade romanen Räddaren i nöden av JD Salinger när han gjordes för att läsa det under gymnasiet. Dock har romanen verkligen en universell dragningskraft, som Armstrong slogs av karaktären Holden Caulfield (huvudpersonen i romanen) när han läste den igen. Detta fick honom att skriva musiken och texterna för “Vem skrev Holden Caulfield.” Texterna inte göra direkta hänvisningar till Holden. Men texterna är tillräckligt tydliga för alla som känner till romanen att inse att de avser Holden-och alla andra som kan relatera till denna ikoniska karaktär. Speciellt denna del av texterna ringer sant om Holden: “Det är en pojke som dimmor sin värld och nu han blir lat / Det finns ingen motivation och frustration gör honom galen / Han gör en plan för att ta ställning men slutar alltid sittande. / Någon hjälpa honom eller han ska sluta sluta ”

“1984” av David Bowie

En snabb titt på titeln skulle avslöja att den här låten från glamrock pionjär David Bowie inspirerades av romanen med samma av George Orwell. I själva verket skrev David Bowie två andra låtar inspirerade av 1984: “Big Brother” och “Vi är döda.” Innan dessa låtar släpptes i hans hundar album Diamond, spelade Bowie för att skapa en musikal baserad på romanen, men dödsboet författaren inte gav honom rätt. Istället släppte han dessa låtar på ett album och citerade musiken och texterna av de flesta låtarna inspirerade av 1984. De sångtexten verkligen är lämpade att vara med i en musikal: “De kommer att dela din vackra skalle, och fylla den full av luft / Och säg att du är åttio, men brodern, brukar du bryr dig / Du ska skjuta upp på något, morgondagens aldrig dit / Akta savage käken / 1984. ”

“För Klockan klämtar”, av Metallica

En annan sång och texter inspirerade av en klassisk roman, för vilka Metallicas låt “The Bell Tolls” var tydligen baserad på romanen med samma roman av Ernest Hemingway. De sångtexten genljuder med teman i romanen. Till exempel, “Gör hans kamp på kullen i början av dagen / Konstant chill djupt inne / Ropa pistol, om de kör genom den ändlösa grå / På kampen, för de är rätt, ja, av vem säger?”