köpguide för en high end akustisk gitarr

Så du vill köpa en riktigt stilrena high gitarr end akustisk men inte vill slösa dina pengar utan att göra någon ordentlig forskning först. Om du har, säg, £ 2000 (det är ca $ 4000) att spendera kan du ganska mycket få något märke du gillar. Även en egen handgjord modell skulle kunna vara tillgängliga med denna typ av budgeten.

Generellt finns det två saker att tänka på – kroppsstorlek och hals storlek.

De tre kroppsstorlek att tänka på är 000 storlek (små) The Dreadnought storlek, (standard ser akustisk) och jumbo (stor). I stort sett den större kroppen desto djupare (eller större ljudet) även om val av skogen för toppen (där soundhole är) och ryggen och sidorna också är en stor variabel här.

Valet är ner till vad som låter bra för dig, men om du finger plocka prova en ceder (rödaktig färg) topp som kommer att ge en något mjukare ljud med mer mid. Många strummers väljer en gran (ljusa) topp som kan ge en punchier, hårdare sound. Skogen för ryggen och sidorna har betydelse också. Många exotiska träslag kan användas, men de klassiska alternativen är rosenträ, mahogny och ebenholts.

Den andra storlek övervägande är greppbräda bredd och hals storlek. Neck storlek är personliga preferenser. Även om jag har mindre händer jag föredrar en fetare hals men om du har små händer och fingrar kanske du föredrar en smalare greppbräda bredd. Bara kolla att det inte är för liten för att bekvämt spela ackord med.

Ta din tid att välja och spela så många modeller som du kan innan du gör ett beslut. Jag skulle gå till en plats som Danmark Street i London eller Guitar Center i USA där de har massor av gitarrer prova. Ta din tid och inte göra ett kick beslut.

Såvitt varumärken berörs här är mina tankar.

Taylor – alla modeller är mycket lätt att spela. Prova deras T5 alltför som är en hybrid akustisk elektrisk vilket är särskilt lätt att spela särskilt om din huvudsakligen kommer att spela igenom ett PA-system.

En vän till mig gick till Brook gitarrer i Devon och var mycket nöjd. De eller någon anständig anpassade Maker bör prata igenom kroppen och alternativ trä kontra sunda skillnader. Det kommer att ta ett tag att bygga, men om du väljer rätt varar en livstid.

Ett annat alternativ är Avalon gitarrer i Newtonards nära Belfast. Killarna är alla lovsångsledare så borde förstå dina behov. Ge dem ett samtal som även de gör massor av utanför peg modeller på återförsäljare som de kan göra något för dig (eller åtminstone ge dig råd på telefon) för den typen av pengar. De används också för att sälja sekunder direkt från fabriken på ganska stora rabatter så att värt att kolla eftersom jag inte kunde se skillnad mellan en första och en andra.

Martin 000-serien. Detta är den standard “små” gitarren så värt att titta på som en bänk varumärke.

Mcpherson gitarrer – baserad i Nashville. Jag har precis fått en och de är mycket, mycket trevligt. Ljudet hålet är förskjutet som hjälper tonen och projektion och som det finns bara en handfull i Storbritannien för närvarande så det skulle vara ett riktigt unikt instrument för dig. McPherson är en boutique tillverkare så att de kan prata dig igenom alternativen, skogen etc. Det är lite som att ha en skräddarsydd kostym och när du beställer direkt från USA den nuvarande pundet dollarn situation ger dig en mycket bra gitarr för pengarna. Mycket bättre faktiskt än att köpa från en butik här. Till exempel skulle en $ 4500 (ca £ 2250) guitar därborta kosta över £ 4000 pounds här om du beställt via en återförsäljare.