varför elektriska basgitarrer blivit populär

Basgitarrer har funnits så länge som vanliga gitarrer. En bas instrument krävs alltid i ett band för att ge det djup i ljudet som krävs för att göra lyssnar fullt och lustfyllt om det är en blåsorkester, där de skulle använda E eller B flat bas eller en modern pop grupp som skulle använda elektriska basgitarrer .

Den elektriska gitarren som vi känner den har utvecklats sedan 1930-talet och blev allt mer populärt på 1950-talet. Traditionellt i popband på 1950-talet, var det kontrabas eller slap bass används. Eftersom utvecklingen av förstärkare fortskred och banden blev lastare det var svårt för den akustiska basen att höras och förstärka dem med hjälp av en mikrofon var besvärligt och omständligt. Elbas gitarrer har därför utvecklats och blivit populär med samma teknik som elgitarrer med elektriska pick-ups.

Dessutom transporterar en stor kontrabas var inte en lätt affär, som åtgärdades med elektriska basgitarrer som, ännu större än elgitarrer är betydligt mindre än den akustiska kontrabas.

byggandet av basgitarrer

Med tanke på den djupare ljud krävs från basgitarrer, deras konstruktion, medan liknar vanliga elgitarrer, skiljer sig främst genom sin storlek. Generellt 4 eller kanske 5 bassträngar används som i allmänhet är inställda en hel oktav under den normala gitarr och därför något tjockare vilket gör att de kan producera dessa frodiga, djupa och låga toner. Halsar och skallängd på basgitarrer är också längre.

Med tanke på hur moderna basgitarrer är konstruerade att de lättare massproducerade och deras pris kommer därför att vara betydligt billigare än en kvalitet slap bass guitar. Med den moderna styling inklusive profilerade organ och fasade kanter, de är mer bekväma att hålla i och spela för längre perioder.

Basgitarrer fortsätta att utvecklas för olika stilar av musik och ljud – den huvudlösa och nästan bodiless Steinberger är extremt lätt och passar bra med basister spela en funky musikstil. De rika toner av Fender Precision intervallet basgitarrer passar bra i en jazz miljö men är också tillräckligt flexibel för att kunna användas för countrymusik samt modern popmusik.

Utbudet av basgitarrer är massiv och ditt val kommer att bero på vilken typ av musik du vill spela och naturligtvis hur djupt dina fickor är! Precis som alla instrument, har du ett val från relativt billigt producerade gitarrer massa bas till vackra handgjorda modeller med överlägsen träslag och mycket hög kvalitet hantverk.