framgångsrik låtskrivande

Bra musikaliska kompositioner tillsammans med härligt vidrör texter är något som alla låtskrivare strävar efter att uppnå. I detta syfte kommer följande enkla steg guida dig på din väg till framgång låtskrivande. Vem vet, kanske du blir nästa Bob Marley, nästa Kurt Cobain … eller vem.

Först av allt, är det viktigt att komma ihåg att rätt attityd och inställning kommer alltid att ge bäst resultat, oavsett vad du gör. Låtskrivande är något du bör åtnjuta, aldrig vrida det rent i en rutin. Med detta sagt, det finns ingen tvekan om att du också behöver sätta in några hårda kneg! Men, hålla dig gratis och du är säker på att få höra massor av bra idéer poppar in och ut ur den.

titelval

En av de mest förbisedda aspekterna när du skriver en låt är titelval.

Din låttitel ger lyssnarna en uppfattning om vad de kan förvänta sig av din låt, vad det handlar om, och dess typ. På ett sätt blir det själen av din sång och helst när publiken hör titeln, skall det få sin fantasi arbetar. Din titel bör vara kort, catchy, tilltalande och lätt att komma ihåg.

Så, hur vill du komma med bra låttitlar? Tja, när du har fått kläm på det, bra titlar är inte så svårt att hitta. Du måste komma in i vanan att hålla dina ögon och öron öppna för dem … de kan vara vardagliga fraser tvinnade runda, något man hör i samtal, på tv eller läser i tidningar och tidskrifter. Minns att omedelbart krafsa ner dem ändå.

dynamik

Varje hitlåt kräver stor dynamik för att framgångsrikt undvika enformighet, och för att hålla lyssnarens uppmärksamhet och intresse. Otroliga dynamik kommer att göra din sång starkare och mer tilltalande.

Ta till exempel “My Heart Will Go On” med Celine Dion. Låten börjar med melodisk flöjt välljud. De första verserna är så lågt sluttande och ger djup, medan den sista versen förändringar, med flyg och gå på en hastighet hög. Hade låtens dynamik alla varit densamma, skulle sången ha riskerat att vara tråkigt och monotont, och skulle förmodligen inte ha varit träffen är det i dag.

texter

När du skriver dina texter, du först av allt behöver räkna ut vem din målgrupp är och se till att texterna kommer att tilltala dem. Då måste du börja med en stark öppning, och följa upp med enkla, fokuserade texter som får ditt budskap.

Också fästa vikt vid din mätare och täthet av texter. Mätaren kommer att bero på stressade och ostressade stavelser. Densiteten hänvisar till antalet ord som sjungs i en viss tid. Variera din densitet kan göra din sång mer levande och dynamisk. Rappare är kända för att göra det bästa möjliga användning av mätaren och täthet.

rim

Låtar inte nödvändigtvis behöver rimma, men du kommer att upptäcka texter av den stora majoriteten av populära låtar följer ett rim system och, ofta, det är låtens rim som hjälper lyssnare minns populära sånger. Med andra ord, rim hjälper definitivt en låt för att bli framgångsrik.

Generellt sett är de bästa rim systemen är ganska enkla sådana, även om användningen av stereotypa eller alltför förutsägbara rim kan också förstöra din låt.

Populära fyra line strofer följer ofta ABAB eller ABCB mönster, med någon refräng antingen hålla en liknande rim system till versen, eller efter en annan.

Njut av din låtskrivande, jobbar hårt på det, följ ovanstående råd, och dina färdigheter förbättras något slut.