vad är drm på musik och det krävs

DRM eller Digital Rights Management är ett sätt att företag som försöker skydda digitalt innehåll. En vanlig form av DRM är på mp3-filer. Strategin är att betalande kunder kommer att ha tillgång till dessa filer när pirater eller de som stjäl innehåll inte kommer att ha tillgång till de digitala medierna.

Det finns ett stort problem med denna strategi. Frågan är att musiken är fortfarande ganska lätt att piratkopiera. DRM har knäckt av hackare som öppnar upp filen till hela världen. Även om låten säljs på en CD det är lätt lurade.

När filen inte har någon DRM på det, kommer det att spridas runt på Internet för alla att ladda ner eller torrent. Detta innebär att den specifika låten har ingen logisk anledning att ha DRM på det längre. Om du håller DRM på just den låten, du skadar bara konsumenten.

Det gör ont att konsumenten av två skäl. Först av allt kommer det att kosta mer för konsumenten att köpa DRM-musik eftersom det är alla de restriktioner som måste programmeras in i systemet för att sälja DRM version av låten. Du får betala ett mycket högre pris för något som egentligen inte skyddar artist eller utgivare alls.

Det andra problemet är att det orsakar en hel del besvär för konsumenten. Anledningen är att mycket av DRM begränsar dig från att sätta din låt på ett visst antal spelare och endast nås från en eller två datorer samtidigt. Om dessa användningar är slitna, många gånger är det svårt att få den igen utan att behöva återköpa låten. Andra gånger DRM fel och lås användare ur de uppgifter som de äger lagligt och har köpt vilket kan vara jobbigt att få fast.