Fender Stratocaster gitarr – en kort historik över den berömda Stratocaster gitarr

Den Stratocaster ritades av Leo Fender, George Fullerton och Freddie Tavares 1954 som svar på de behov som arbetande gitarrister av tiden. Fenders Målet var att utforma den bästa elgitarren någonsin gjorts, och han ingår flera nya funktioner i Stratocaster.

Den mest betydande av de nya designerna var en formad kropp stil som Fender kallas “Body Comfort Contour”. Baksidan av gitarren formad för att passa bekvämt och tätt mot spelaren istället för att ha den hårda kanten finns på Fender Telecaster kropp. Dessutom var framsidan av gitarren formad för att låta armen vila bekvämt på gitarren när du spelar.

Dessutom presenterade kroppen dubbla utskärningar nära halsen för att ge enkel tillgång till den högsta band, bidra till att minska vikten på gitarren, och förbättra den övergripande balansen i gitarren.

De första Stratocasters kom i ett 2-color Sunburst finish på en fast, formad ask kropp med ett stycke lönn hals med 21 band, svart prick inlays, Kluson Deluxe tuners och gitarr presenterade ett tremolo bro med “whammy bar”.

Så småningom började Fender erbjuda Stratocaster i vibrerande solida färger som Daphne Blue, Surf Green, och Fiesta Red som var populärt i bilindustrin på tiden och gav Stratocaster en modern, “cool” överklagande.

Den Stratocaster gitarr var den första fast kropp elektriska att innehålla tre single coil pickups. De tidiga modellerna kom med en tre-vägs pickup switch för att välja antingen nacken, mitten eller pickup bro.

Men insåg gitarrister kan du kila omkopplaren i mellan lägen att samtidigt välja antingen nacken och pickups mitten, eller de mellersta och bro pickups att blanda signalerna från två mickar och skapa nya toner. Som svar på detta, skapade Fender fem-vägs pickup switch vilket har varit ett återkommande inslag sedan 1977.

En annan innovativ design funktion var enskiktig “drop in” plektrumskydd som tillät all elektronik såsom pickups, Väljare, volym och tonkontroller för att monteras på en yta som gör Stratocaster lättare att massproducera, reparation, och skräddarsy.

Leo Fender anges att utforma den bästa gitarren någonsin gjorts, och ingen kan förneka att det är verkligen en av de bästa gitarrerna i världen. Resultaten talar för sig själva eftersom Stratocaster är fortfarande en av de mest populära och
kommersiellt framgångsrika gitarrer genom tiderna. Det popularitet fortsätter att drivas av otaliga gitarrister som älskar den stilen, spelbarhet, och mångsidiga tonala kvaliteter av denna legendariska gitarr.