kungen av jazz klarinett Bennyhusfader

Född 30 Maj 1909 i Chicago, skulle Benjamin David Goodman växa upp och bli känd som kungen av Swing. Han var den nionde födda och hade elva syskon. Hans musikaliska karriär började vid den unga åldern av tio när hans far bestämde sig för att anmäla Benny och hans två äldre bröder i Kehelah Jacob synagogan där de tog musiklektioner och han senare gynnats av lektioner som ges till honom av Franz Schoepp, som var en klassisk klarinettist. Med Benny intresse och passion för att spela, var det inte länge innan han spela professionellt. I själva verket var han spela professionellt innan han var sexton, som går att visa vilken typ av naturlig talang denna person hade.

Vid sexton års ålder, var Benjamin leker med Ben Pollack orkester, som han återstod med till 1929. Under hans tid med orkestern, gjorde han några av sina första inspelningar, inklusive skapandet av sitt eget rekord. Det var med detta band som han verkligen började bli en succé och framgången fortsatte under 1930, där hans far var inte turen att se när han hade gått bort i en olycka efter att Benny hade anslutit sig till Ben Pollack orkester. Medan döden slog Benny hårt och han alltid beklagade att hans far hade vägrat att gå i pension när Benny hade erbjudit sig att ta hand om honom och hans mor, hade tragedin sakta inte ner honom i hans karriär. Hans anseende fortsatte att växa, men det betyder inte att saker blir enklare. Under en turné i 1935, bröt Goodmans band nästan upp på grund av den enorma stress som de var under. Den typ av jazz som de spelade var ganska lite annorlunda än jazz flesta människor var vana vid, och det var inte alltid accepteras.

Benjamin Goodman var så inflytelserik i hans musik som det sägs att utan Benny det skulle ha varit något swing musik. Han var känd som en virtuos klarinettist och en av de bästa jazz clarinetists av tiden. Han var nyskapande och experimentell med hans musik, så mycket att det tog tid innan vissa människor kunde acceptera det. Slutligen, år 1957, blev han invald i Jazz Hall of Fame för sin exceptionella talang. Även efter induktion, fortsatte han att spela med så mycket intresse och energi, kanske med mer än han gjorde tidigare. Han spelade i små grupper med andra musiker, antecknade hans musik, spelat på festivaler och medverkat i Tours, men inte begränsa sig till att spela jazz i hela detta.

Han spelade swing var han mest känd för och även fortsatt att spela lite klassisk musik, vilket verkligen var hans rötter som klassisk var några av de första musik han fick lära mig att spela när han var ung. Under senare år, försämrades hans hälsa, men han fortsatte att spela fram till sin död 1986, då han avled av en hjärtattack vid 77 års ålder. Det verkar som om även efter att ha passerat, var hans inflytande fortfarande stark som han tilldelades Grammy Lifetime Achievement senare samma år.