Gateshead och Newcastle förbereda evolution 2008

Newcastle och Gateshead är ivrigt att förutse i början av Evolution 2008, en fyra-dagars urbana musikfestival som äger rum på ett antal platser i hela North East. Festivalen erbjuder ett varierat program med spelningar, seminarier och utställningar talang, som kulminerar i en massiv tvåstegs utomhus spelning på Bank Holiday måndag.

Evolution lovar att föra några av de finaste musikaliska talang från hemlandet och utomlands till North East. Däremot planerar man att ge en plattform för lokala musiker också och kommer att iscensätta en talang natt på Northumbria University för att ge bästa lokala band en möjlighet att synas och höras.

Spirande lokala talanger kanske också vill gå på några av festivalens branschseminarier, vilket bör ge deltagarna en verklig insikt i musikbranschen. Tidigare EMI ordförande, Tony Wadsworth, kommer att vara ordförande är en av de mest efterlängtade seminarier, som kommer att kallas “Vad har hänt med skivindustrin?” Seminarier är gratis, men biljetter måste bokas i förväg eftersom antalet platser är strikt begränsade.

Evolution har 10 spelningar i årets program, som kommer hållas i sex olika arenor i hela Newcastle och Gateshead, inklusive The Sage i Gateshead och The Cluny och Digital i Newcastle. Bland dem som spelar är 92-årige David Honeyboy Edwards, en Grammy artist som är utan tvekan den mest erfarna musiker av hela festivalen. Du kommer också att kunna fånga Mercury Music Prize-nominerade sångerskan Seth Lakeman utför, liksom några stora internationella artister, inklusive The Blackbyrds, en jazz-funk ensemble från Washington DC, och franska DJs Ivan Smagghe och Brodinski.

Som alltid, är höjdpunkten av den fyra dagar långa evenemanget 3volution, en enorm utomhus helgdag spelning. 3volution kommer att äga rum under två faser på Spillers Wharf och Baltic Square på måndagen den 26 maj kl 12:00 fram till 23:00. Denna bank holiday händelse var tidigare känd som Freevolution. Dock har arrangörerna nu beslutat att ta ut en £ 3 Ingång avgift som ska doneras till festivalen välgörenhet WaterAid, så namnet på festivalen lämpligt har ändrats till 3volution.

Den line-up av årets 3volution Festival är en av de bästa någonsin, skryter några stora namn och ett brett spektrum av musikaliska stilar. Faktum är några av de band som kommer att uppträda på årets utomhus händelse inkluderar Brit pristagare Kate Nash, hett tippade folksångare Lightspeed Champion, Mike Skinner är The Streets, brasiliansk electro-pop band CSS och hett tippade Duffy, som nyligen haft ett nummer ett hit med hennes singel “Mercy”. Utöver detta storband, kommer du också att kunna fånga några av de hetaste up-and-coming artister, däribland Glasvegas, som vann en NME utmärkelse i år, liksom The Whip, detta är inte Vegas, det gör det Offend Du Ja, och många fler.