historia Carola

De flesta av oss växte upp sjöng julsånger, lära sig texterna till klassiker som Jingle Bells eller Rudolf med röda mulen, på en mycket ung ålder. Men tro det eller ej, har julsånger sjungits i tusentals år och började inte för sakens skull julen. De sjöng hedningar som firar vintersolståndet. Carols var åtföljs av fester och folk dansar runt stensättningar. Detta är varför ordet carol faktiskt har grekiska rötter, ursprungligen uttalas choraulein, vilket betyder “en gammal cirkel dans som utförs till flöjt musik.”

Eftersom julsånger blev en sed och tradition, bestämde tidiga kristna att ta över firandet snarare än förbjuda dem, byta ut låtarna för fler kristna sådana. I AD 129, sade en romersk biskop som en låt som heter “Angel Hymn” ska sjungas på en jul tjänst i Rom. Snart många tonsättare över hela Europa började skriva julsånger. Dock gillade inte många dem som de var alla skrivna och sjungs på latin, ett språk som de vanliga människorna inte kunde förstå. Vid tiden av mittbiten Ages (1200-talet), hade de flesta tappat intresset för att fira julen helt och hållet.

St Francis av Assisi ändrat detta i 1223, då han startade sitt julspel i Italien. De pjäser inkluderade låtar eller “visan” som berättade en historia under pjäsen. Låtarna var oftast skrivna på folkets språk, som sedan gav upphov till carol popularitet igen bland massorna. Den tidigaste carol som faktiskt skrevs ned kom ut år 1410. Endast ett mycket litet fragment av den finns fortfarande i historiska rekord. Carol var om Maria och Jesus möta olika människor i Betlehem.

De flesta julsånger från denna tid och den elisabetanska perioden var osanna historier, mycket löst baserad på julen berättelsen, om den heliga familjen och sågs som underhållande snarare än religiösa sånger. De var oftast sjungs i hemmen snarare än i kyrkor. Traveling sångare eller barder började sjunga dessa julsånger och orden ändrades för lokalbefolkningen där de färdades.

När Oliver Cromwell och puritanerna kom till makten i England år 1647, var firandet av julen och julsånger sjunger stoppas. Puritaner på den tiden ogillade liksom av julfirandet, och inte stänga butiken den dagen, men fortsatte att arbeta igenom den 25 december. Dock överlevde julsånger som människor fortfarande sjöng dem i hemlighet. De fångade sjungande julsånger kunde bötfällas fem shilling för demonstration julstämning. Carols förblev huvudsakligen unsung tills viktorianska tiden fram till 1660 då kung Karl II återställde Stuarts till tronen. Allmänheten var återigen kunna öva sång julsånger.

Innan carol sjunga offentligt blev populär, fanns det ibland officiella carol sångare som kallas “Waits. Dessa var band av människor som leds av viktiga lokala ledare (såsom rådets ledare) som hade den enda makten i städer och byar för att ta pengar från allmänheten (Om andra gjorde det, de var ibland debiteras som tiggare!). De kallades “Waits” eftersom de bara sjöng på julafton (Detta kallas ibland “watchnight ‘eller’ waitnight” på grund av herdar höll ögonen sina får när änglarna visade sig för dem.), När julfirandet började.

Också vid denna tid, var många orkestrar och körer som inrättats i städerna i England och folk ville julsånger att sjunga, så carols åter blev populär. Många nya julsånger som “Good King Wenceslas”, har också skrivit.

Nya julsånger tjänster skapades och blev populär, liksom seden att sjunga julsånger på gatorna. Båda dessa seder är fortfarande populära idag och lyckligtvis kan man sjunga julsånger så mycket som de skulle vilja utan att bötfällas.