brittiska rock grupper genom åren – deras donation till rådande klippa idag

Brittisk rockgrupper i sanning börjar med Beatles. Bandets främsta inkarnation var 1957, när alltså sexton år äldre John Lennon och många tonåring vänner bestämde sig för att bilda en popgrupp. En månad senare Lennon träffade sedan femton år äldre Paul McCartney och uppmanade honom att gå. En hel del månader senare bjöd McCartney fjortonårig George Harrison till skumt, och ursprunget till Beatles var fullständig.

De slutade att skriva låtar och spela konserter i mer än ett par olika namn, liksom vissa ganska obehagliga uppstickare som “John och Moondogs.” Ytterst Lennons lad vänner bestämt sig för att lämna rockbandet för skolan, och Lennon, McCartney och Harrison hamnade kvar som en trio som skulle spela konserter på varje tillfälle de kunde hitta en trummis.

De hittade till slut en permanent trummis i Pete Best, och packade på en basist som heter Stuart Sutcliffe. Runt den tiden de etablerade på namnet “Beatles”, och steg två i historien om toppen berömd av brittiska rockband var fullständig.

Som denna kvintett de spelat konserter både i sin födelseplats Liverpool och även i Hamburg, Tyskland. När Harrison deporterades för att vara minderårig, med Lennon och Best snart nästa för en sprit-drivna brand-start incident, Sutcliffe viljestark att stanna kvar med sin fästman och kvintetten gick tillbaka till en kvartett.

Efter lite Best ersattes av Ringo Starr – detta var i slutet av 1961/early 1962 – och Beatles var vid denna tid totalt. hit melodi och triumf rekord efter hitlåt och triumf EP följde, och den brittiska invasionen inleddes.

Brittiskt rockband av alla slag följde snart i Beatles kölvatten. Kanske i särklass mest framträdande (efter Beatles, naturligtvis) var och förblir Rolling Stones. De Stones formade sig efter stora sydliga bluesmen som Muddy Waters och trialled en mer enträget bluesiga stil, tunga på distorsion och makt ackord, än Beatles gjorde. Också kommer från Storbritannien vid den tiden var The Who, ett rockband som på vissa sätt uppstod två subgenres av rock: Punk rock och progressiv rock. De var också den bästa av de brittiska rockband att förstöra plattformen genom handling en virtuell konstform.