en kort historik över två ton ska musik

Punk var onekligen en kritisk musikalisk rörelse, injicera välbehövlig vitalitet och attityd i den brittiska musikscenen i slutet av 1970-talet. Medan musiken var spännande och invärtes, var Empowering sociala budskap bakom punken alltför ofta förlorad i en dy nihilism, negativitet och anarki. Medan The Clash förde svarta influenser i sin musik, de går inte så långt som att ha svarta bandmedlemmar. En man försökte att rätta till detta. Inspirerad av berättelser om Motown och Stax, var Jerry Dammers konstruera tyst ett band och en revolutionär skivbolag som skulle föra samman reggae, punk och soul i en pop omslag. Det var ett medvetet försök att förespråka fördelarna med mångkulturella livet i städerna Britain. Detta band, som ursprungligen kallades Coventry Automatik, blev The Specials. Skivbolaget skulle kallas 2 Tone.

Sommaren av ’79

Det hela började i sommaren 1979. Initialt distribueras av Rough Trade med skivomslag tryckt av bandmedlemmarna själva, den första utgåvan på 2 Tone skulle vara Gangsters (som The Special AKA), med lokala Coventry bandet The Selecter ger en instrumental för B-sidan. Den 7 “singel snart plockas upp av Chrysalis etiketten, som undertecknade The Specials samt tillhandahåller finansiering för 2 Tone etiketten. Den andra singeln att släppas på etiketten skulle vara från en känd liten London-bandet vid namn Madness . Dammers erbjöd de knasiga pojkarna en release på grundval av en demo. beslutna att erbjuda ett alternativ till de restriktiva och krävande klausuler i traditionella skivbolag, erbjöd han band en klausul som tillåter dem att lämna etiketten efter bara en enda. Madness tog Fördelen med denna klausul, och bandet var inte väntat att släppa mer än sin 7 “av” The Prince “. Bandet blev senare beskrivs av Dammers som “ett gäng lycksökare”.

publikframgången

Ordet spred sig snabbt om detta beroendeframkallande ny musik som hade en bild och en attityd att gå med ljudet. I själva verket var bilden av etiketten lika viktig som musiken. Planerade i minsta detalj av Dammers och bandmate Horace Panter, de ikoniska svart och vit grafik sattes samman med Chrysalis formgivarna John Sims och David Storey. Bilden av den dansande chap i skarp kostym och slips, solglasögon, pork pie hatt och loafers var känd som Walt Jabsco, och byggde på ett foto av Peter Tosh (av Wailers). Utöver de poster själva skulle Walt visas på många märken, affischer och flygblad i de kommande åren.

I oktober, de tre banden ut på en turné i Storbritannien, spela några av de mest energiska och legendariska spelningar i eran. Återigen var de visuella aspekterna av spelningarna viktigt. För The Specials skulle den non-stop energi gitarristen Lynval Golding och sångare Neville Staple vara i skarp kontrast till de torra, sardonic föreställningar av sångare Terry Hall. I slutet av året etikettens femte utgåvan (The Beat version av “Tears of a clown”) träffade Top 10, och i en enda vecka den populära Top Of The Pops musikprogram presenterade alla tre banden. Dammers vision hade blivit ett ben fide offentlig framgång.

de andra banden

Andra band och artister som antingen presenteras på etiketten, eller var förknippade med den musikaliska rörelsen det skapade, inkluderar Bad Manners, The bodysnatchers, Elvis Costello, Rico och rytmen. Medan Madness och The Beat var bara släppt en singel på etiketten, var 2 Tone ansvarig för lanseringen karriärer dessa band till massorna, vilket leder till behandlar Stiff och go-Feet resp.

fansen

Fans var huvudsakligen från arbetarklassen bakgrunder, men viktigast ras och kön bakgrunder var oviktigt för etos musiken. Fans skulle ofta vänta i timmar, även camping över natten, för att se sina favoritband på turné.

Som med många sociala rörelser, var budskapet i fred och enighet misstolkas – och stilen bortförda – med en liten men störande minoritet. Högerkanten grupper misstog skinhead look som stöd för sina obscena vyer, och banden ibland inför våldsamma folkmassor. Även Terry Hall blev oroad: “Vi gillar inte våld på våra konserter, har vi gjort det klart från början Vi erbjuder musik som ett alternativ till striderna..” Madness inför liknande scener på några av sina konserter, och återigen har upprepade gånger uttryckt sitt missnöje med denna del av publiken.

Bor i en spökstad

Thatchers brutala ekonomiska nedskärningar hade börjat slå nationen hårt, speciellt de industriella kärnländerna i Midlands där två ton hade sitt ursprung. Coventrys arbetslösheten drabbade 20%, och sommaren 1981 såg storskaliga upplopp i Brixton och Toxteth. Det var i denna miljö som Storbritannien hade en av dess mest ovanliga nummer ett singlar, The Special Ghost Town. En mörk och stämningsfull resa genom lågkonjunkturen härjade gatorna i städerna England fångat allmänhetens fantasi på ett sätt som få låtar har förr eller senare. Låten har sedan täckts av No Doubt, The Prodigy, The Aggrolites och få Cape.Wear Cape.Fly samt samplas för Gorillaz låten “Slow Country”.

Slutet på en epok

Två tonen var, per definition, en hög energi form av musik, och utbrändhet var oundvikligt. När 1980-talet fortsatte, började musik och kultur för att komma bort från subtil reflektion och i den fräcka materialism New Romantic rörelsen. Slitage av ständiga turnerande tog sin tribut på The Specials. Utan The Specials, det fanns ingen 2-Tone. “Vi var unga, mycket övertid och visste inte hur man säger nej” hävdar Terry Hall. “Om du har sju pojkar på en buss dricka hela tiden, kommer de att få på varandras nerver.” Alkohol och droger har bidragit till försämrade relationer mellan bandmedlemmarna, särskilt Dammers och Byers som var både tunga alkoholkonsumenter. Dammers ‘final fling var 1984 singeln “Free Nelson Mandela”, som blev en del av en stor världsomspännande rörelse för att säkra den politiska protestor släpptes från fångenskapen. Medan etiketten aptit på nya releaser började blekna, hade musiken säkrat en del i människors hjärtan över hela Storbritannien och bortom.

specialerbjudanden re-union

Inspirerad av att se den känslomässiga “Smile” turné från stora Brian Wilson, liksom den reformerade Pixies, började Terry Hall funderar på en återförening. Skjuts av fläkt och förre Crystal Palace ägaren Simon Jordan, inlett samtal med resten av bandet under 2007. En väl mottagen datum Bestival 2008 följdes med en rad turnédatum under 2009. Biljetter till spelningarna sålde slut på mindre än en timme.

De spelningarna var noterbar för mångfalden i deras publik liksom den otroliga energin i bandet, som satte akter halva deras ålder till skam med en serie av explosiva föreställningar. “De är bra låtar”, förklarar Hall. “Det spelar ingen roll vilket år, månad eller plats det är. Det handlar om att känna sig bekväm och känner relevant. Så länge vi känner att, det räcker.”

Samtidigt har Bad Manners fortsatte att turnera till och från sedan deras tidiga åttiotalet glansdagar. Madness går från klarhet till klarhet, återförenas 1992 för två stora spelningar i Finsbury Park (dubbat “Madstock”) och mer nyligen släppt sitt nionde studioalbum, The Liberty of Norton Folgate.

Med The Specials, Madness, The Beat och Bad Manners alla på turné under 2010 mitt i en miljö av ökande arbetslöshet, social oro och allmän lågkonjunktur sjukdomskänsla, är det tydligt att denna musik är lika viktigt nu som den någonsin har varit, med band som The förfiningar hålla de två Tona Ska lågan brinnande ljus.