flatpicking gitarrlektioner

Som rock’n’roll fortsatte att ta över världen i sjuttiotalet blev det plektrum-svingande lead gitarrist fast i medvetandet hos musikälskare. Denna typ av gitarrspel ursprung i nitton trettiotalet med spelare jazz gitarr som Eddie Lang och Django Reinhardt, och nådde en bredare publik genom framstående gitarrister som Charlie Christian, Les Paul och Hank Marvin.

Det var oundvikligt att en generation av “ledande gitarrister” skulle födas ur den rika musikaliska traditionen av bluegrass. I själva verket fanns det redan kända flatpickers i blågräsmusik med namn som George Shuffler, Don Reno och Bill Napier. Under de nitton sextiotalet och sjuttiotalet flatpicking gitarrister som Clarence White, Tony Rice, Norman Blake, Larry Sparks, Charles Sawtelle, och Russ Barenberg steg till framträdande.

För att få en inblick i utvecklingen av flatpicking gitarrspel, kan det hjälpa att titta på hur Doc Watson, vars gitarrspel karriär började i nitton femtiotalet, bidrog till att användningen av flatpicking gitarr i bluegrass musik. Det var helt enkelt att bandet han arbetade med hade inte en fiol spelare och Doc kunde inte bli en bra fiol spelaren själv. Så eftersom han haft fiollåtar, lärde han helt enkelt hur man spelar dem på gitarr.

En annan häpnadsväckande flatpicker är David Grier. Sonen av en skicklig banjospelare, var David visas några ackord av sin far och fick utveckla sin kärlek och talang för musik naturligt. Som ett resultat han lärde sig aldrig att läsa gitarr tab eller konventionell noter.

Och vart tog den första bluegrass guitar album ifrån? Dan Crary. Dan, om inte far till bluegrass gitarr, är åtminstone en av dess farbröder. Många bluegrass standarder registrerades med gitarren för första gången av Dan Crary.

Nu för att få in mer tekniska saker, låt oss titta på vad en flatpick är och hur man använder det. En flatpick är gjord av sköldpadd, plast eller nylon. Om du vill lära dig att bli en flatpicking gitarr solist, måste du lära dig att använda en tjock plockning. Om du är som de flesta gitarrister du kommer att använda en lätt till medeltung plockning. För flatpicking solon du kommer att ha en mycket större kontroll över ditt spelande genom att vänja sig att använda en tyngre vikt plockning. Den största fördelen med att flatpicking över fingerpicking är tonen. Ett stål strängad akustisk gitarr låter mycket trevligare att använda en flatpick jämfört med fingerpicks, och använder naglar är helt uteslutet. Du kommer också att få fart mycket snabbare om du använder en flatpick. Spela snabbt med rätt plockning handen finger tekniker tar mycket intensiv praktik.

En fråga du kommer att konfronteras med som din flatpicking gitarr teknik utvecklas är om att spela med din hand och underarm som en enhet som innehar många av spänningar i handleden, eller att leka med din handled avslappnad. Det finns gitarrister som svär vid något av dessa sätt att spela och några som använder båda. Generellt sett fördelen av att ha en styv handled är hastigheten. En avslappnad handled tar inte så lätt att spela snabbt men många gitarrister upplever att det ger då större kontroll.

Det du behöver göra om du funderar på att lära flatpicking är att bredda dina kunskaper om genren genom att lyssna på en rad olika gitarrister. Jesse McReynolds, Clarence Vitt och Tony Rice är några flatpicker gitarrister att hålla utkik efter, men jag är säker på att du kommer att hitta många fler som du utforska denna underbara musikgenre själv.