scat sjunger senare utveckling

Scat sång, ibland helt enkelt kallas scat, först kom till i början av det tjugonde århundradet, och i stor utsträckning används av jazzsångerskor att krydda upp en låt. Det handlar om att improvisera vissa delar eller hela av en låt med rösten, med eller utan användning av rotvälska ord av stavelser. Även olika konstnärer har gjort scat tidigt, det var Louis Armstrong som har fått kredit för inställning vändpunkten för scat sjunger med sin 1926 inspelning av de nationella bestseller “Heebie Jeebies.”

Således, efter Louis Armstrong ange takten för scat sång, följde många andra jazz sångare och artister kostym. Ett specifikt exempel skulle vara “Creole Kärlek Call”, inspelad den 26 oktober 1927 av Duke Ellingtons orkester och presentera Adelaide Hall, som sjöng låten utan att använda några ord. Hennes prestanda har beskrivits som liknar en morrande trumpetare. Ellington gjorde det igen 1932, då han spelade in en av hans tolkningar av “The Mooche.” I den här låten, var en lågmäld trombon solo görs av Tricky Sam Nanton följt av Baby Cox sjunger scat besläktad med den nämnda trombon numret. Även grupper som The Boswell Sisters införlivas ofta scat i sina register, och gick vidare som att göra scatting i harmoni. En exceptionell illustration skulle vara deras återgivande av “Det betyder inte en sak (om det inte är Got That Swing).”

Dock var före andra världskriget scat sång anses av vissa myndigheter som oanständigt, även når den punkt där det förbjöds sänds över BBC radio på 1930-talet.

Ändå fortsatte scat sång att avancera och bli mer komplexa, i samklang med utvecklingen av jazzmusik. Så småningom uppstod bop eran och avant-garde scatsång blev på modet. Kända jazzsångerskor som var viktigt och sysselsatt scatting regelbundet under denna period inkluderar Ella Fitzgerald, Annie Ross, Dizzy Gillespie, Anita O’Day, Eddie Jefferson, Jon Hendricks, Betty Carter, Babs Gonzales, Carmen McRae, Sarah Vaughan, och Joe Carroll. Bland dem, kanske den mest allmänt hyllade vore Fitzgerald, som också en gång har ansett sig den bästa scat sångerskan jazz någonsin har sett.

På 1960-talet traditionella scat sång banar väg för den fria jazz rörligheten, varvid scat sångare började införliva ljud tidigare tänkt på som icke-musikalen i sina register. Dessa ljud ingår skrik, skratt och skrik. Bop var också återupplivades på 1970-talet, vilket ledde till ett återuppväckt och större fascination i bop scat sång. Under denna tid, inklusive berömda konstnärer The Stooges, frontman en protopunk grupp av Iggy Pop som integrerad scat sång, i form av sång extemporation och skriker, in i deras rekord album heter Raw Power och Fun House.
Under 1990-talet, särskilt under den mellersta delen av decenniet, var intresset för denna musikgenre förnyas genom jazz musiker Scatman John. Dessutom är Dave Matthews av Dave Matthews Band en känd buff av scat sång. Hans skiftande stil har hänvisat till sina fans som “Davespeak,” som i princip sträcker sig från Jumpy rappakalja till de mer traditionella formerna av scat sång.

Sannerligen, har scat sång växt betydligt sedan den först började nästan ett århundrade sedan.