hur man får chefer, agenter och etiketter letar efter dig

Med ett ord: surr.

Alla branscher vill ligga steget före kurvan, men kreativ konst har en historia av att vara popkulturen trendsättare. Tänk på all musik fungerar som direkt och outplånligt drabbade kultur, från Elvis Presley och Beatles i Amerika till Sex Pistols i England. Och idag, har Taylor Swift suddig ytterligare linjerna mellan land och pop.

Långt innan allmänheten kom att känna och omfamna dessa artister, hade de samlat uppmärksamhet av chefer, agenter och etiketter genom att skapa en buzz inom musiklivet och utveckla en stark, lojal lokal fanskara.

Det är inte mer potent eller värdefull PR-verktyg än positiv word of mouth. Och sättet att generera word of mouth och utveckla denna bas grundläggande fan som kommer att följa – och spendera pengar på din musik – är att spela, spela, spela. Innan REM blev nationella artister, utförde de 300 nätter per år i och runt Aten, Georgia, där de byggde. Som sitt rykte och popularitet växte, började de spela in fler städer och var snart en välkänd regional bandet.

Så att skapa en buzz, måste du få framför potentiella fans. Spela när och var du kan, för pengar eller gratis. En spelning på en fri gata rättvist kan vara lika viktigt som en betalande gig på en välbärgade musikklubb. Målet är att nå så många människor som möjligt.

Men den viktigaste nyckeln till att generera en buzz är att vara distinkt originalet. För ett band, speciellt, det betyder att skriva egna låtar. Inte för att du inte kan täcka låtar, men en del av din uppsättning lista måste vara ditt eget arbete. Till exempel kan du ha möjlighet att reproducera Green Day ner till sista ackordet, men det finns redan en Green Day, chefer, agenter och etiketter letar efter en ny musikalisk röst.

För sångare är det inte så viktigt att skriva egen musik – Christina Aguilera undertecknades baserat enbart på hennes vokala förmåga. Men ingen artist värderas mer än singer-songwriter, eftersom de konstnärer tenderar att vara unika och originella eftersom de sjunger sånger belastar deras livserfarenhet.

Utöka ditt utför med viral marknadsföring via Facebook, Twitter och andra sociala medier grupper. Om du genererar tillräckligt med surr, kommer musikindustrin märke till och kommer att vilja kolla upp det.