stora ögonblicken i opera, “non piu andrai, farfallone amoroso” från Mozarts “Figaros”

I Mozarts opera “Figaros” Det finns många tomter och subplots, nästan för många för att beskriva dem alla utan att tillgripa berätta hela historien av operan men det finns en särskild karaktär som sticker ut och denna varelse, Cherubin. Cherubino, en ung pojke, som för sin ålder är helt normalt att vara oversexed och vill njuta av den sensuella samhället på nästan varje kvinna han möter som inte begränsar sig till dem som hans ålder. Som han har även med att titta på grevinnan och hustru till den man som han fungerar som sida, med hur tillgivenhet ännu i allt han upptäcktes i hans sätt förföraren.

Det är greve Almaviva som beslutar att hans mycket unga sida (vars del är alltid spelas av en kvinna, mezzosopran) skulle gynnas mer av ett liv i armén än ett liv i palatset bland alla sina vackra jungfrur. Det är i själva verket detta beslut som uppmanar greve Almaviva att meddela att han planerar att köpa Cherubino, en kommission i militären och som ett resultat av vilka borde lämna palatset av tidigt på morgonen, för vad som kommer att bli hans nya liv i Spaniens väpnade styrkor .

Cherubino är dock inte lika glad som greve Almaviva över möjligheten att tjäna i det militära som han tydligt bedrövad och orolig för vad som kommer att hända med honom i armén. Figaro däremot kan se flera fördelar för Cherubino som skulle komma från hans anslutning till militära och det är med intension att visa honom hela storheten i ett militärt liv som han börjar sjunga “Non Pui Andrai, Farfallone Amoroso” (på engelska detta skulle vara “ingen mer kommer du att gå omkring och vara en fjäril av kärlek”). Figaro träffande Cherubin som inte längre kommer han att kunna gå runt att störa resten av vackra unga kvinnor som en narcissist eller en Adonis av kärlek. Figaro också inte glömma att berätta Cherubino att han även kan glömma att ha dessa eleganta kläder med feminina färger och det ljus hatt, för i deras ställe måste han bära en uniform med en stor hjälm. Cherubino, för vad gäller honom är klart orolig för att ha för att gå med i militären, eftersom han inte delar Figaro entusiasm för att ha en konsert med kanoner klingande i hans öra samtidigt som han tvingas marschera i leran i stället för att göra fandango tillsammans med andra förändringar en sådan åtgärd skulle innebära för hans liv. En annan av dem som har väldigt lite pengar medan han kommer att ha en hel del militär ära och härlighet.

Den aria “Non Pui Andrai, Farfallone Amoroso” förutom att vara kvick i att vilja visa en mycket motvillig tonåring fördelarna av armén, är också mycket ljus och fräsch, man skulle kunna säga mycket typisk för Mozarts stil opera komponera. Detta speciellt i hur den presenteras, som en militär marsch men med en viss air av pompa som verkar nästan förlöjliga sig som det är livlig nog att göra en att må bra, så det slutar första akten av “Figaro” på vad som kan definitivt kallas en hög.

Jag skulle för min del vilja tillägna denna artikel till den vackra polska damen som jag har kommit att kalla min “Joannuszka Slisznuszka” och har nämnt i flera av mina verk, eftersom det är hon som inspirerar mig att skriva om opera för dem vem som hon ännu inte är fullt ställda fläktar men vars intresse är definitivt på uppgång. Jag skulle också vilja ge kredit till min “Joannuszka Slisznuszka, för hon trots inte har vuxit upp med opera omkring henne som jag gjorde, är kompetent att se dess förtjänster och ta glädjen från att höra det.