tidpunkt i musik

Juncture betyder helt enkelt sambandet mellan två toner, pauser, fraser, avsnitt eller till rörelser. Det är förhållandet mellan två sådana element. Olyckligtvis är emellertid i musik, kan det ganska förbises.

I exemplet med en musiker som utför en sonat (en musikalisk komposition av 3 eller 4 rörelser kontrasterande former), kan frågan uppstå om hur skulle det performer övergången från en rörelse till nästa. För att göra detta inkonsekvent verkar slarvig. Det är därför kritiskt ögonblick är en viktig faktor i musik.

Brist på lämplig tidpunkt skulle resultera i ryckiga rörelser, vilket skulle skapa en omusikaliska resultat. Någon hackar, okontrollerad rörelse anses tabu i musiken. Dessa skulle kunna liknas vid skarpkantade triangulära former, att visualisera. Om ni föreställa er en cirkulär rörelse, det skulle beteckna en mjukare rörelse, vilket är mer önskvärt, och mer graciös, därmed mer musikalisk.

Det finns en ledtråd till att uppnå goda ögonblick i musiken. Om en musiker beräknar sina vilar eller gör sig redo för den andra rörelsen (avsnitt) för att spela, hans kropp rörelse och gester innan ljuda eller vidrör instrumentet kommer att påverka kvaliteten på tonen.

Således, det finns metoder för att förbättra ögonblick i musiken.

Den populäraste är att öva rörelsen att plocka upp en kopp kaffe för att dricka det och lägga ner det. Skaffa en mugg (om det är fullt eller tomt är inte viktigt). Sakta höja den mot dina läppar som om du dricker ur den och sedan sänka ner den. Du kommer att märka att dina rörelser är inte så smidigt som de skulle kunna vara. De är lite hackigt. Nu, den här gången, höja muggen igen men med en mycket jämnare och konsekvent rörelse. Från början till slut, ska cykeln vara en flytande rörelse. Öva detta om och om igen tills du behärskar det. Gå sedan tillbaka till ditt instrument, spela och märker skillnaden.

Här är den andra övningen. Lyssna på ett stycke musik. Ta ett litet föremål, såsom en boll. Sedan överföra den genom att långsamt svänga armen över till andra sidan, håller denna linje med rytmen i musiken. Sedan vända rörelse med handen tillbaka till den andra. Fortsätt att göra detta fram och tillbaka tills du gör det smidigt och konsekvent.

Dessa övningar kommer att hjälpa din känsla av tidpunkt och samhörighet till alla de olika komponenterna i musikstycke.

Detta är en del av en filosofi som kallas “rörelse utbildning” eller “kropp i prestanda”, som utvecklats av Dr Alexandra Pierce, professor emeritus, University of Redlands, som jag studerade under. Rörelse Utbildning förkroppsligar flera aspekter av musik (såsom frasering) i en fysisk, kinetisk formen bort från instrumentet. Resultatet är en mycket mer meningsfull prestanda, eftersom musiken blir mycket mer uppseendeväckande, använda sin hela existens och inte bara en känsla, hörsel.