definition vad är ett fett start – definiera en fet strat stratocaster

Har du, eller är du undrar vad en Fat Strat är. Om så är fallet, är du sannolikt inte ensam och här kommer jag att försöka ge er en kort guide om vad exakt en Fat Strat är. Jag hoppas att du finner detta användbart.

Ja, det finns något sådant som en Fat Strat, som också kallas en HSS, vilket står för, är ett anagram för Humbucker, Single Coil, Single Coil stratocaster, som i Fender Stratocaster (som om du inte visste att redan). Den vanliga, mer typiskt Strata har tre single coil pickups. The Fat Strat har bara två single coil pickups, en ligger i halsen och en annan i mitten läget, och en humbucker pickup i bridge läge. Förvirrad?

Humbuckers ger vad som kallas ett fetare ljud än en enda spole. De har fler lindning som ett direkt resultat av detta, är “hetare”, med andra ord, de uppnår stor eller mer effekt. I allmänna ordalag, den hetare pickup, desto mer framträdande mitten frekvenser kommer att vara, varför de sägs ha en tjockare eller varmare ljud med mindre diskant bite. Humbuckers är vad du hittar i gitarrer som Gibson Les Paul bland andra.

The Fat Strat kan ge dig mer tonala alternativ om det är den typ av ljud som du är ute efter eller tilltalar dig. Om å andra sidan du skulle vara efter sann vintage Stratocaster ljud du kanske vill hålla fast vid det vanliga, vanliga tre single coil sort. På eftermarknaden kan du köpa enstaka spolar som är lindade varmare och kommer att nå för dig, ett varmare ljud också. Många individer kommer att lägga en varmare enda spole i bridge läge som jag antar skulle kunna ge en något liknande ljud, om du kan kalla det så, effekt som en humbucker.

Det finns också HH strator som innehåller 2 humbucker mickar och ingen enskild spolar alls. Du kanske har hört dessa som kallas Double Fat strator.