kliver på bussen

Rock ‘n Roll bussar kan resa frat hus. Det finns lite privatliv, och de ofta luktar som en blandning av urin och diesel rök. Kom ihåg att de slutar nästan uteslutande på bilen stannar och inte resenärer rastplatser (som blir gamla snabbt). Det väsentliga är om buss touring är att det är verkligen ditt hem hemifrån. Såhär fungerar det: busschauffören får sömn i hans hotellrum när du är hårt ljud kontroll, som uppträder på den lokala radiostationen, eller faktiskt spela showen. Som bandet blaster i den sista ackordet i konserten, Mr Bus Driver resurfaces från slummer mark och cheferna för bussen där han väntar på dig och resten av bandet. Du får på och vänta för besättningen att packa upp allt – gear, ljus, PA och monitorer.

Ett par timmar senare, när detta är klart och alla har bordat bussen, kör den över natten till staden nästa engagemang. Det är under denna enhet som du ska sova. (Jag vet inte om dig, men det är svårt för mig att sova gott på en buss. Jag håller drömmer jag vaknar för att hitta busschauffören sover i en våningssäng och ingen vid ratten!).

När vi når nästa stad, buss parker nära arenan. Vettigt rätt? Men här är den saftiga delen: Låt säga att bussen anländer till den staden, efter körning 350 miles, cirka 06:00. Vad gör jag? Merparten av tiden, kommer jag att fortsätta att sova i ett par timmar. Om jag vaknar vid 10:00 – nu vad? Breakfast? Shower? Telefonsamtal? Besök rel-vat? Kanske. Om bussen inte är parkerad i blomstrande centrum av staden, kanske inget av detta vara möjligt. Det har varit min erfarenhet, i själva verket, att teatrar och klubbar är ofta i utkanten av staden och är ibland i sina mest regelrätt funky stadsdelar.

Jag kan duscha i klubben, förutsatt att de har en som jag skulle vara bekväm att använda. Jag kan äta på McDonalds väg en mil eller så, förutsatt jag upp för en rask promenad genom tung trafik. Som regel stannar bussen alltid på spelningen. Telefonsamtal kan göras och min avlägsna kusin är bara $ 20 hytt ride bort.

Okej, låt oss säga att jag har framgångsrikt förhandlat fram min morgon rutin. Det är bara lunchtid, och soundcheck börjar inte förrän 05:00. Vad händer nu? Så mycket som jag försöker vara produktiv, kan denna aspekt av buss touring verkligen vara begränsande och kramp min stil. Den bästa lösningen är att ha ett hotell bokat. Detta leder oss till vår nästa överraskning.

nej berätta hotell …

Överraska # 2 – Logi. INTE, jag upprepar, inte anta att du kommer att vara på ett hotell varje natt. I själva verket, de flesta bussturer ger endast hotell på lediga dagar. Hantering skäl att om vi kommer att få till klubbens parkeringsplatsen vid 06:00, kommer det bara att bli lättare för oss att bo där, på plats. HELA DAGEN.

Ledningen kommer också anledningen till att incheckning på hotellet är inte förrän 01:00, och att vi skulle behöva kolla på 4:00 för att göra 5:00 soundcheck ändå, så varför bry sig? Om nu du frågar varför vi måste checka ut från hotellet, kom bara ihåg den natten bussresa. Enligt min erfarenhet, kontrollerar bandet antingen innan soundcheck, eller på väg ut ur staden.

Förvaltning älskar detta eftersom de sparar stora summor pengar (artighet av ditt obehag) på hotell under hela turnén. Låt mig klargöra en sak här: Om du är på turné med ett band där du är en fullvärdig medlem, med alla medel, spara pengar på något sätt du kan. Jag antar här istället att du är en anställd sideman.

Så, vid denna tid, kan jag påminna våra vänliga turnéledare att många hotell erbjuder en tidig incheckning. Och här är där jag ser hans axlar föraning upp, när han låtsas som om han lär sig om tidig incheckning för allra första gången! Jag ser honom våndas. Så länge det är inrättat som sådant i förväg, bör det finnas ett hotellrum redo vid ankomst.

den perfekta bussen dagen

Mina vänner, här är hur det egentligen borde fungera: Bussen drar upp på spelningen. Besättningen fortsätter att sova på i en berusad stupor, tills deras 10:00 Last-in. Mina bandmedlemmar och jag steg av bussen och in i en taxi som turnéledare har ringt. Hytten tar oss till ett närliggande hotell, där jag checka in i mitt rum.

Jag har nu på dagen för att vila, skriva vykort, ringa telefonsamtal, praktik och allt annat jag kan önska. Det finns en hake, dock. Förutsätt inte att du får ditt eget rum. Många turer uppmuntrar fördubbling upp på rummen, uppenbarligen för att spara ännu mer pengar. Men varför någon skulle vilja dela rum med någon de redan spenderar 18 timmar om dygnet med är för mig obegripligt.

Du kanske undrar varför ledningen är så upptagna med att spara pengar. När allt detta är Rock ‘n Roll, inte är det? Tja, till heder, har ledningen för att köra en turné som de skulle någon annan verksamhet. De måste titta på siffrorna för att se till att turnén är att föra in mer än det är sprita ut. När allt är min lön som betalas ut av de pengar som turnén genererar. Ledningens uppgift är att köra turnén effektivt och minska överskottet utgifterna överallt de kan.

Allt detta är okej, men här är där jag får eldas upp … Ibland går turen extremt bra, som en oljad maskin. Det är också genererar stora summor pengar. Skulle inte du tror att eftersom vinsten går upp, skulle logi bli bättre, och alla skulle få mer lön, också?

Tyvärr sker detta inte hela tiden. Ofta när en turné börjar dra in en massa deg, kan konstnären och ledning vill ha ännu mer hörnen skär. För att undvika vad jag termen “avtagande avkastning” som man hjälper konstnären att göra en ännu större vinst medan kanske acceptera något mindre än spektakulära för dig själv, tänk på att förhandla om vad som kommer att bli en bättre affär på vägen, när och om intäkterna tillstånd. Annars, relativt sett, kan en lön bli mindre än vad den var när man började.