tips för att blanda låtar

Jag har fått några grundläggande och till synes triviala råd om att blanda en låt jag vill dela med er som oftast missas av nybörjare.

reverb & försening

Personligen tycker jag det är viktigt att hålla din låt lite “blöt”. Med våt menar jag att tillämpa vissa reverb och dröjsmål på dina spår – ja, även till trumspår! Obs, det kan vara en verklig utmaning att hitta en gyllene medelväg mellan vått och torrt. Klart du inte ska bli för torra – lyssnaren har att märka att det finns vissa reverb eller försening, men mer som på en undermedveten nivå. Jag vill påpeka att jag talar om allmän väta och inte piercing förseningar skulle du vill använda för ett solo, som till exempel i “Nej Nej Nej” av Deep Purple, eller en belyser reverb dosering vid slutet av en sång: s vers som det är att finna i “Skola” med Supertramp, eller ens en överdriven, men vackra användning av reverb som i solo av “Fools” av Deep Purple också.

Eftersom de enskilda instrumenten och deras element reagerar olika på en och samma reverb och dessutom inte varje instrument kräver samma “väta”, du oftast bör välja en viss reverb för varje instrument. Naturligtvis är det inte önskvärt att ha dina spår “simmar” i reverb förutom du menar att göra det.

Normalt, trummor (speciellt snaran eftersom det är så kraftfulla) kräver bara lite och kort efterklang. Jag skulle rekommendera att utjämna det lite “rakt på sak” så får du en mjuk ljud intryck. Piercing element bestående av främst höga frekvenser och en snabb förfall som snaran gör din reverb sticker ut mer än till exempel en bastrumma eller en krasch. Bastrumman har inte dessa penetrerande frekvenser och en krasch har en mycket långsam nedbrytning vilket både gör reverb knappt märkbar.

Speciellt gitarr och sång kräver mer lysande reverb eftersom de annars tenderar att få vad jag skulle kalla “vaga konturer”. Det är upp till dig att välja rätt reverb tid och bestämma dess lämplig procentsats, men framför allt med rock gitarrer jag skulle föredra en fördröjning eftersom overdrive ljudet tenderar att förlora lite “punch” i kombination med för mycket reverb.

Enligt min erfarenhet, syntar, orglar och keyboards tolerera mer efterklang utan börjar genljuder genomträngande.

kritiska frekvensband

Ett stort misstag som jag har ofta gjort tidigare var att betona de låga mellersta frekvenserna. Du vet säkert att mitt frekvenser och speciellt de låga mellanregister är ansvariga för ett varmt ljud intryck. Frågan jag ofta hade var att ställa in mina ljud för sig tills de lät bra i sig, men bara utan att resten av spåren. Och om du ställt in alla dina ljud separat, kommer du förmodligen hitta att varje instrument låter fullständig och balanserad, men i den fullständiga blanda allt plötsligt börjar låta väldigt otydlig och suddig.

Det finns ett trick att göra det ordentligt. Du sorts måste tänka på din hela låten som ett instrument för att utjämna det ordentligt – jag vet, det kan vara ganska svårt, särskilt eftersom man måste analysera och konfigurera varje enskilt spår i ett lämpligt förhållande till de andra. Som jag ville varenda instrument att låta varm och full jag nästan varenda gång lagt en viss mängd låga mids till mellersta frekvenser (i intervallet 200 till 500 Hz – det är den kritiska punkten). Tyvärr är dessa frekvenser, om de är samlat mycket, tenderar att göra låten ljudet “trubbig” och typ av fullproppade med “icke-glans”.

Jag gjort erfarenheten att det är lämpligt att ta ut en viss mängd av dessa frekvenser speciellt med gitarr, sång och synt spår, till och istället lägga dessa till elbasar och bastrummor.

INTE ALLS skulle du vilja ta dessa helt ut, men du kommer bli förvånad hur fullständig och balanserad varenda instrumentljud i den allmänna uppfattningen genom att minska och skifta särskilt låga mellersta frekvenser.

En sak till: Tidigare hade jag använt högtalare som används för att betona de högsta och lägsta frekvenserna. Använda icke-linjära högtalare kan vara en stor fråga med att blanda dina låtar – då jag trodde att alla mina mästare studsar var stor och lysande, men när jag lyssnade på dem genom linjära högtalare de studsar lät “så torr som ett ben”. Den ultimata nyckeln med övervakning låtar är att först få dem att låta bra genom linjära högtalare och dels genom icke-linjära, kanske trashy kära.

ta en extern vy

Det finns några saker som alla som är för mycket involverad i att bemästra en låt lätt kan missbedöma.

Det kan vara ett stort misstag, till exempel, försöker göra alla instrument låter lika starkt – som inte riktigt fungerar. Jo, faktiskt det fungerar och det är möjligt att göra alla låtar låter lika starkt, men det är nog inte vad du egentligen letar efter. Jag försökte detta själv och var tvungen att inse att det skulle innebära större svårigheter än det skulle lösa problemen. Den stora frågan om detta är att lyssnaren inte vet på vilket element för att fokusera och det gör att lyssna ganska beskattning. Best, skapar du en mix som verkar vettigt för lyssnaren och som de kan helt enkelt “överge sig själva” utan fokusering.

Det viktiga är att så att säga tilld en ledande roll för ett visst instrument grupp och sedan att betona vissa delar av denna grupp. Så snart du har valt en grupp till “spela huvudrollen”, notera att det är exakt samma viktigt att också bestämma vad särskild del i gruppen ska utföra den ledande rollen här. Med trummor skulle jag alltid lägga snaran och bastrumman i förgrunden, med sång skulle du förmodligen välja det sång och minska volymen av de andra, och med låt oss säga två gitarrer du skulle plocka gitarr eller, om det är ingen, den som har mer höga frekvenser eller så. Det är exakt samma sak som det gyllene snittet i måleriet.

Om du nu tänker: “Ja väl, men nu är mina andra instrument är typ av drunknade i resten”, kan jag försäkra er – Det kommer inte att hända. Man underskattar ofta hur väl tysta instrument komma igenom i en mix om de är utjämnade skickligt.

En mer råd för rocklåtar: Om du vill göra din sång låter kraftfullt, sätta dina trummor i förgrunden (atonala instrument ibland kräver mer volym än vad du förväntar dig). Nästa, sången och en av dina gitarrer (om du fick några), sedan nästa gitarr tillsammans med en basgitarr. Åtminstone jag underskattade under en lång tid, hur mycket trummor faktiskt bidrar till ett kraftfullt ljud.

Och en mer psykologisk rådgivning: Låt inte grafiken påverka ditt sinne och omdömesförmåga. Jag vet att de ibland distraherad min akustiska uppfattning lite, så jag ofta gömde min programvara gränssnitt medan övervakning, eller precis öppnat ett fönster spårmixer för att fullt ut fokusera på den akustiska intryck.

(C) linus Schachten 2010 (Hamburg, Tyskland). alla rättigheter reserverade världen över.