modulationseffekter för elgitarr

Medan du tittar på den massiva mängd effekter utrustning och tillbehör som kan användas för att hjälpa till att påverka eller justera ljudet av en elektrisk gitarr, kanske du har stött på en svit av verktyg som kallas modulering relaterade effekter. Modulation på egen hand är inte särskilt meningsfullt, och om du är en erfaren spelare av elgitarrer, eller vet hel del om elgitarr musik, kan du väl undra vad modulationseffekter är, och hur de fungerar.

Ett av de tidigaste exemplen på en modulering effekt var roterande högtalare. Idag, kan den effekt som produceras av en roterande högtalare återskapas elektroniskt, men ofta dessa nya elektroniska ljud kan märkas på ett sådant sätt att, om man inte vet var den ursprungliga ljudet kom från, är det svårt att föreställa sig exakt vad syftet är av effekten. Du kanske sett digitala system som erbjuder en roterande ljud, eller roterande modulation, men vad är det exakt? Den ursprungliga roterande högtalare var bokstavligen en högtalare som roterar runt. Genom att fysiskt rotera högtalaren runt, kan en dopplereffekt produceras (som om du skulle gå runt talaren själv, med ljudet blir mer avlägsen, då ökar i volym, medan samtidigt flyttas från vänster till höger.)

Fysiskt rotera högtalaren på detta sätt var inte alltid möjligt – med kablar och leder ibland bli ganska komplex, och blotta vikten av högtalare förhindrar systemet från att arbeta på ett säkert sätt eller lätt. I dessa fall samma slags effekt uppnåddes genom att placera en roterande baffel framför högtalaren. Detta leder ljudet från vänster till höger, och sedan täcker upp det helt innan du öppnar upp igen från vänster. Detta skapar samma Doppler-effekten med ljudet blekning och förskjutning på samma gång.

Du kanske redan har hört talas om dessa rotation effekter, eller använt det själv i ett digitalt system. Mycket troligt att du kanske inte har insett exakt vad ljudet försökte nå – men genom att visualisera detta roterande högtalare, är det möjligt att förstå vad ljudet är att uppnå, och vara mer kritisk när man lyssnar på denna effekt och besluta om de parametrar som använda.

Genom att påskynda denna rotation effekt, kan en rad andra effekter uppnås – många av dem heter kanske ganska konstigt. Påskyndas rotation modulering kan översättas till något av ett antal andra ljud kvaliteter, såsom flanging, fasa, chorus, vibrato och i vissa fall tremolo. Det finns olika kombinationer av att använda denna effekt – till exempel Leslie högtalare som har en enhet bashögtalaren som inkluderar en roterande baffelenhet inne, med ett horn högtalare ovanför det som faktiskt roterar helt själv. Dessa högtalare producera en sådan unik kombination av effekter som det verkliga ljudet uppnås är praktiskt taget omöjligt att exakt reproducera elektroniskt.

Fender producerade också en högtalare enhet som bildat en roterande baffel inuti högtalaren höljet själv, även om de inte ingår en roterande horn. Moderna digitala sätt att återskapa denna ljudeffekt bas manipulation av ljudet på tre faktorer – hastigheten på producerade ljud, volym, och modulering. Det kan tyckas märkligt att överväga hastigheten på ljudet är viktig – trots allt, du behöver inte tänka att anteckningarna kan komma mycket snabbare än du spelar dem på elgitarr.

Dock Dopplereffekten baseras helt på ljudets hastighet. Som ett objekt, som en ambulans siren, är det som kommer mot dig driver ljudvågorna framför det snabbare, medan de bakom fordonet när det passerar dig och reser längre bort dras ut, skapar långsammare ljudvågor. Hastigheten av ljudvågen påverkar dess tonhöjd – vilket är tonhöjdsändringen hör vi i dopplereffekt. Den roterande högtalare eller roterande baffel återskapa denna påskjutning eller dragning av de ljudvågor som ljudet är antingen skjuter mot dig när den roterar i din riktning, eller dras bort som baffeln täcka ljudet och skjuter den längre bort.