Stephen Foster

Stephen Collins Foster visade anmärkningsvärd talang från sin tidigaste barndom, och det lilla barnet visade en brådmogen musikaliska förmåga. Stephen växte upp i en stor, livlig, musikalisk familj och hans talanger som utvecklats i hög grad av instinkt och under inflytande av hans systrar. Vid två års ålder, plockade han ut låtar på sin syster Ann Eliza gitarr, som han kallade sin lilla piano. Som en ung pojke Stephen evinced mer intresse för musik än i andra akademiska ämnen. Men, som barn till en medelklassfamilj i en era före skatt-stödd folkbildning, fick han privat handledare, då skolgång vid privata akademier i Pittsburgh och i norra och centrala Pennsylvania. Han uttryckte avsmak för rote lärande och recitation, men en ivrig läsare, blev han så småningom en läskunnig, välutbildad person som enligt normerna för dagen.

Foster var musikaliskt bevandrad också, förmodligen fått en formell musikalisk utbildning från en tysk invandrare, Henry Kleber, en duktig och mångsidig musiker som slutligen utövade ett stort inflytande på Pittsburghs musiklivet som artist, kompositör, musik köpman, impressario och lärare. Stephen lärt sig att spela en full-size piano och uppvisade sin största instrumentala talang på flöjt. Vid tio års ålder började han utföra populära komiska låtar med en grupp lokala pojkar. Som en tonåring, fick Foster vänskap unga män och kvinnor från några av Pittsburghs mest välmående och respektabla familjer, som han sjöng och skrev några av hans tidigaste allvarliga sånger.

Blackface av 19th century, som kallas “etiopiska låtar” av Foster, jämför väl för rock and roll i modern tid, var känd för att vara bråkig, oanständig och rå. Till skillnad från The Parlor låtar av förnäm samhället, representerat blackface något primitivt och tabu. Sjungit i grov svart dialekt, öppet rasistiska, de ofta dehumanized afroamerikaner som tjänade som inspiration för genren.

Inspirerad mer av stilen på musiken än innebörden av dess budskap, skrev Foster en till synes oförargliga blackface ditty i sitt tjugoförsta år som inledde sin karriär.