hur man köper en akustisk gitarr

Att veta hur man väljer rätt gitarr och hur man identifierar en dålig, kommer att rädda dig från oräkneliga huvudvärk, för att inte tala finger värk.

Akustisk gitarr organ kommer i princip samma timglas form, med vissa variationer, men de varierar i storlek, färg, trä-typ, stil och extra funktioner. Du kan även köpa en akustisk gitarr så små som passar in i en vandring ryggsäck.

Den vanligaste typen av gitarr som används idag är den folk-stil gitarr. Detta är gitarren ser du lekte flesta lägereldar och fester, och är den som finns i de flesta musikgrupper, körer kyrkan och i hörnet av de flesta hem.

Gitarrer kommer i ett mycket brett spektrum av priser, men när det kommer till instrument, i allmänhet, du får vad du betalar för, speciellt när du köper nytt. Det finns en skillnad mellan att få en bra affär och köpa billigt.

Men om du köper ny eller begagnad kan bestämmas genom många personliga faktorer, och alla har sina egna fördelar och nackdelar.

Köpa nytt, ger dig en garanti och, förhoppningsvis, en återkomsttid, om du av någon anledning inte är helt nöjd med ditt köp, eller något går fel.

Under “normala” omständigheter, kan en begagnad gitarr brukar köpas billigare och har redan gått igenom sin “break-in” period.

Kommersiellt byggda gitarrer är oftast massa tillverkas. “Skräddarsydda” gitarrer är just det. De är specialbyggda och skräddarsys efter dina specifikationer med en mycket skicklig gitarr maker.

Priserna för en specialbyggd gitarr varierar kraftigt, beroende på kompetensnivå krukmakare du kontrakt jobbet till, men, som regel, de är i allmänhet ganska högre än ett kommersiellt byggd gitarr av “liknande” kvalitet. Varje specialbyggd gitarr är unik och därför svåra att jämföra i pris till en kommersiellt byggd gitarr.

för de “datanörd”

Förstå några av de delar av en gitarr kommer definitivt att hjälpa dig när det kommer till Pre-Purchase checklista.

KROPP: Detta är den del med den ljudhål i fronten. Det är där strumming är gjort, och det kan variera i storlek. Den faktiska storlek, form, påverkar typ av trä, beläggning, och allmänt bygga på kroppen också hur gitarren ska “låta”, oavsett om det är ett rikt och varmt ljud, eller en tunn och “twangy” sound. Kroppen tenderar att vara den del som också blir repad, skadade, och i allmänhet slog upp mest.

HALS: Detta är den långa delen sträcker sig från kroppen och slutar på “huvudet” av gitarren där “Tuning Heads” är, även känd som “maskin huvuden”. Den strängar reser från “Bridge” på kroppen, över ljudhål, längs “Fret Board”, vilket är fäst vid den främre sidan av halsen, och slutligen anländer till avstämningen huvuden där de lindas runt tuning inlägg . De tuning huvuden sedan vridas för hand, som då blir stolparna, vilket gör strängarna hårdare eller lösare, vilket påverkar deras “tuning”. Necks tenderar att tänja och vrida om den inte såg efter, eller om gitarren är kvar lutad mot en värmekälla.

BRIDGE: The Bridge är normalt placerad på framsidan av kroppen, av ljudet hålet, och på sidan av hålet som är motsatt halsen. Strängarna är vanligtvis matas genom bron först innan de korsar hålet och resa upp halsen till tuning huvuden. Bron är som ett ankare-poäng för strängarna. Metal broar är bäst, men på de flesta akustik de är antingen hård plast eller trä. Bridges har en tendens att spricka och delas över en lång tidsperiod.

FRET BOARD: Den greppbräda limmas på framsidan av halsen. Detta är den del du trycker på strängarna på att göra ackord eller spela enstaka toner. Eftersom det är limmad på sig, kan en greppbräda göras av en skog som är annorlunda från halsen.

Den strängar resor över greppbräda och avståndet de är ovanför greppbräda gör en skillnad för spelbarhet av gitarren. Om strängarna är för långt ovanför greppbräda, då de kommer att vara svårt att trycka ner, vilket gör att gitarren svårt att spela.

När en nybörjare spelar en gitarr, initialt hans eller hennes fingertoppar är mycket mjuka och behöver härdas. En gitarr med strängar för långt ovanför greppbräda, även känd som att ha en “hög action”, kommer att orsaka spelarens fingrar att skada så mycket att de sannolikt kommer att lägga gitarren bort i missmod och eventuellt sluta spela helt.

STRINGS: Akustisk gitarr strängar, kommer i en mängd olika “smaker”. De kan vara gjorda av nylon, mässing, stål, eller en kombination. Nylon strängar är oftast bara finns på klassiska gitarrer och gitarrer Student, eftersom de är lättare på fingertopparna. De har ett rikt, varmt ljud för dem.

Strängar apparater kommer i olika “vikter”, eller storlekar. Strängar som kommer från ett paket märkt “Heavy” är oftast ganska tjock i storlek och ljud “biffiga”. Strängar som är ljus, eller extra ljus, är mycket tunn och har oftast en ljusare ljud till dem, men är också tystare klingande än tunga strängar.

String val är rent personliga smak. Ljus strängar är enklare att trycka än tunga strängar men också låta helt annorlunda. Ju oftare strängar spelas, den smutsigare de får. Om en trasa inte körs över och under dem, från tid till annan, blir ljudet väldigt tråkig

pre-köp checklista

– Innan du köper en begagnad gitarr, kostnads-jämföra mot priset av en ny, om inte gitarren är ganska gamla. Du kan också jämföra dess använts pris till andra priser som används genom att gå till en online-auktion och antingen söka för samma eller en liknande gitarr.
– Kontrollera det allmänna tillståndet för träet för sprickor, repor, sprickor, bucklor, chips, etc.
– Kontrollera även lack för sprickor och splittringar.
– Kontrollera hals / greppbräda för skevhet och vridning. Du kan göra detta genom att hålla gitarren platt på rygg, med ljudet hålet uppåt. Ta gitarren upp till ögonhöjd, med halsen springa ifrån dig och kanten av kroppen nästan röra ditt ansikte. Låt din syn skumma över den främre delen av kroppen och ner i greppbräda. Du bör kunna se om halsen är vriden eller bugar.
– Stämma gitarren, eller har säljaren anpassa det för dig.
– Om du vet hur man spelar om fem eller sex ackord sedan spela upp dem. Om du inte vet hur man spelar, be säljaren att spela dem för dig. Denna kontroll säkerställer att halsen på gitarren är inte skev, även om du inte kunde fysiskt se det. Om halsen är skev, och gitarren är rätt inställd, då vissa av ackorden låter bra, men andra kommer att låta som om gitarren inte är inställd. Om detta inträffar, kontrollera trimningen igen. Om det kvarstår, ska du inte köpa gitarr.
– Kontrollera bron av gitarren. Om den är gjord av trä eller plast, se till att den inte är sprucken eller delning. Bron måste vara bergfast, som en hel del tryck utövas på bryggan med stråkarna.
– Kontrollera tuning huvuden. Vänder de lätt, eller är de mycket hård och svår att vända. Även med den höga spänningen i strängarna, kommer en kvalitet gitarr har tuning huvuden som är ganska lätta att vända.
– Kontrollera att “åtgärder” av gitarren. Är strängarna en rättvis avstånd från greppbräda? Är de lätta eller svåra att trycka ner vid olika punkter på greppbräda?
– Om du köper gitarr för dig själv, och du vet hur man spelar, även om du är nybörjare, sedan spela gitarr.
– Hur känns det?
– Är det lätt eller svårt att spela?
– Kan du placera din hand runt halsen / greppbräda bekvämt att spela ackord?
– Är gitarren en bekväm storlek och form för din kropp? Är det lätt att hålla?
– Om du planerar att spela står upp, be om en gitarr rem.
– Tycker du ljudet, färg, etc?
– Om du inte spelar, har någon annan spela det för dig så att du kan bedöma vad det låter som.

var man kan köpa

Att köpa en gitarr från en fysisk butik musikaffär tillåter dig att “provköra” gitarr och ställa fler frågor på framsidan. Köpa på nätet eller från en katalog kan ge dig mer pengar besparingar.

Oavsett var du köper din gitarr, om du vet vad du ska leta efter, och spendera lite extra ansträngning i ditt sökande efter den “perfekta” gitarr, inte bara fingrarna tacka dig, men även dina öron, och alla de som kommer kommer att ansluta dig runt lägerelden, eller ens gå att se dig i samförstånd. Vem vet?

Lycklig leka.