klassisk gitarr (en översikt) och ursprung-icke-klassisk gitarr del 1

Sammanfattningsvis …. här är några centrala punkter i utvecklingen av konserten (eller klassisk) gitarr.

(1) Fram till ungefär 1800A.D., Allt att göra med gitarrspel och tillverkningen var i ett tillstånd av förändring. Stämningar varierade från land till land – olika beslutsfattare gynnade olika antal strängar. Sedan runt sekelskiftet branschen – eller vad det var för en industri, på något sätt fick tillsammans och gick med på att stanna med sex stränginstrument avstämd till EADGB E. Denna välbehövliga standardisering väckte alla i kö för att koncentrera sig på det största problemet av allt – om någon sak hade förhindrat gitarren från att delta i heliga cirklar av sk legit instrument, detta var det ……

hur klarar en spelare med musik som faller jämnt över både diskant och bas klav, på en ensam greppbrädan?

För tre århundraden detta till synes oöverstigliga hinder hade gjort allt men det bästa spelarna beroende tabulatur (förenklad antal baserad notation) – och tabulatur, som alla oortodoxa förhindrar användarna från att ansluta huvudströmmen av musikaliska insatser där man måste lära sig att sjunka eller simma med vårt roliga gamla prickar ‘n’ fläckar tillvägagångssätt.

Pianister naturligtvis inför samma “två klav” problem, men med två händer som finns för att täcka området, faller allt på plats bekvämt – vänster – basklav, höger hand – diskant. Gitarren kan producera en enorm utbud av färger och platser, men de måste alla vara täckt med omfattningen av fyra fingrar – inte tio.

Så småningom hittade man en lösning ….

gör gitarren ett införlivande instrument

Grafiskt visa dess ljud en oktav högre än vad de låter, och därmed flytta upp allt på en stav och eliminerar behovet att läsa basklav.

Övernattning spelarna förlorat sin läsning hang-ups. Förmågan att läsa effektivt förde spelarna och instrumentet i världen för den professionella kompositören därifrån in, skjuts av Sor, Aguado och en handfull andra stora författare-spelare, det var “Upp, upp och bort.”

(2) 1850 – torres

(3) 1880 – Tarrega

(4) 1930 – Segovia forma ny publik via radio och register

sedan

(5) Den tidiga 1950-talet såg ankomsten av nylon strängar. Under de senaste gitarrer hade uppträdda med tarm och en artist kan aldrig vara säkra på att deras svider skulle se dem genom en konsert eller uppdrag utan att bryta. Nylon visade sig vara en succé. Äntligen var den länge eftertraktade lösning på ett besvärligt problem, och denna nya produkt, efter anpassning till det gamla och vackra instrument, inte bara förde ut alla den senares latenta potential, men kan också åberopas för att behålla sin styrka, livfullhet och ton under den längsta och mest påfrestande av föreställningar. Idag, alla klassiska och flamenco gitarr – utom de som tillhör antiquarians eller musiker som medvetet strävar efter att återskapa gitarrmusik från förr i sin ursprungliga form – är uppträdda med nylon monofilament för de första tre strängar. För djupare notera,, bassträngarna är strängarna gjorda av nylontråd kärnor lindade runt med silver, mässing eller brons legeringar.

Så, där står den klassiska eller konsert gitarr som vi känner den idag.

ursprunget till “icke-klassisk” gitarr – del 1 ======================================= ========

Många områden av sistnämnda dag musik kan spåras tillbaka till en källa – en unik off-shoot som separerade från huvudfåran av gitarren utveckling och fann sin röst i Hawaii circa 1870.

Här är en ofullständig lista över tekniker, musikaliska anordningar och utvecklingar som kommer först eller secondhand från denna off-shoot kedjan ……

* Till makten av stål-strängad gitarr (i land, folkmusik och jazz),

* Bilden eller stål teknik,

* De olika stämningar i samband med slide eller stål spelar som har blivit en del av landet, bluegrass och folkmusik,

* Den nationella eller Dobro resonator förstärkta instrument,

* Den slutliga elektrifiering av Hawaiian gitarr 1932, (detta föregick standard elgitarr med cirka fem år),

* De steel guitar ljud som läggs till orkestrala färgning av Western Swing band som så dominerade musiksmak i amerikansk sydväst från 1930-1960,

* Samma färgsättningar förändrat ljudet av allt som satte Nashville upp framför som en musikanläggning,

* Den moderna pedal steel guitar,

* Den Chromatic slide-glider in harmoniska förändringar som blev så mycket en del av stilen av Charlie Christian och jazz mästare som utvecklade hans rön.

De historiska början av polynesiska stilar är ganska dunkla, men det är känt att europeiska gitarrmusik hade hörts på öarna så tidigt som 1782, bara några år efter upptäckterna av Captain Cook.

Genom 1830 de snabbt växande Hawaiian nötkreatur och läderindustrin krävde import av “vaquerous”, cowboys från södra Kalifornien och Mexiko, och med dem kom gut-strängad gitarr. Lyckligtvis de inte ta med sig sina europeiska klassiska attityder, men använde instrumentet för att följa med sin cowboy (eller ‘paniolo’) låtar. Deras redo acceptans i livet på ön bidragit till att fokusera uppmärksamheten på gitarren som ett idealiskt komplement till de befintliga polynesiska sång stilar.