alla som jag önskar för jul – är en Freddie kung gitarr!

Jag måste ha varit omkring 16 eller 17. Jag var en gitarr mutter då. Jag kunde inte spela mycket, men jag var ett fan, ett stort fan av gitarrer. All musik på TV var noggrant kontrolleras för att se om några seriösa gitarrister var inblandade. Jag var i rockmusik, men jag hade nog förståelse för genren att veta att de flesta av de saker jag älskade att lyssna på hade utvecklats från blues.

En av förutsättningarna för min blues utbildning var en sen natt program i Storbritannien, som kallas Old Grey Whistle Test, jag skäms att säga att även om det mesta av musiken (jag vet nu) var stor, vände jag min näsa upp på det mesta. Jag kunde bara tolerera ett tangentbord eller piano, men bleckblåsinstrument var absolut för penséer. Du kan inte få mer ur rock’n’roll än en trumpet eller trombon!

Jag avvika.

En natt såg jag att OGWT roster hade någon kallas Freddie King den. Jag hade hört talas om honom, eftersom jag hade hört talas om de flesta människor. Jag kanske har knappt skrapat genom min traditionell utbildning, men på min Rock n Roll studier, var jag definitivt en A klass eleven.

Så, var Freddie på erbjudandet, och jag kände att jag var tvungen att ge mannen en vädring. Så jag lyssnar i. En stor man vår Freddie. Han introducerades, och efter en kort paus, började laga mat med ett instrumentalt nummer som heter Boogie Funk.

Jag var awe slog.

Jag älskade det. Den här killen var något annat.

Under de månader (och år) som följde, sökte jag varje skivaffär jag visste för Freddie album, söka upp denna låt, Boogie Funk. Och jag kunde inte hitta det? Nej, jag köpte flera album av Freddies, och blev alltid besviken eftersom det var inte på någon av dem. Jag trodde att jag hade ouppmärksamt namnet på spåret, så jag letade efter något som kan ha varit det spåret, och var alltid besviken. Freddie, tyvärr, blev en besvikelse.

Rulla fram över 30 år.

Freddie King är inte längre med oss. Han dog några år efter TV-showen jag såg. Men jag har aldrig glömt att en enda prestation.

Jag var i en musikaffär i Bristol (nära där jag bor), letar efter en julklapp till min fru. Detta är lite av en ritual för mig nu. Jag går och modig folkmassorna på köpcentret, letar efter något för min, fru, och hamna i en musikaffär. Det händer varje år. Som tur skulle ha det, hade jag hittat något för min bättre hälft, och var bara ute på hyllorna för att se om det fanns något från min ungdom, när jag kom på DVD avsnittet. Jag gillar DVD är mer än CD är att vara ärlig. Liveframträdanden av artister länge förlorade till mig är en av de lysande lampor i modern tid.

Så jag surfade via DVD och vad fick jag se? Ja, du har gissat, några arkiv OGWT. Jag var inte ens tänker på Freddie King, men på en av DVD: s, var det Freddie, listas i eftertexterna för, ja, Boogie Funk. Jag våt nästan själv. Får du någonsin stunder av ren spänning och förväntan? Jag gjorde i butiken. Naturligtvis, jag köpte DVD, och rusade hem.

Freddie Kings prestanda var nästan exakt hur jag mindes det. Spänningen var densamma, energin var densamma. Jag hade upptäckt ett fönster till min tonårstid. Freddie spelade en Gibson ES 335 gitarr (tror jag) och spelade en central blues boogie. Bara för mig.

Freddie, jag är ledsen att jag förlorade dig för alla dessa år. Du har förlorat, men aldrig glömt. Och nu är du tillbaka, jag är din igen för alltid, ett fan igen!