roll trumpet i ett storband

Trumpeten har alltid varit en integrerad del av den traditionella storband, både som ett huvudinstrument och som solist. Avsnittet består av fyra spelare, med den första stolen märks en “ledande” stol och den andra delen i allmänhet anses vara den “jazz” stol. Även improviserade solon kan spelas av någon av de fyra spelarna, är den andra trumpet oftast beroende av att täcka solon inom sektionen när det behövs.

Det är den “ledande” trumpet som bär melodin över alla andra musiker under hela bandet sektioner. Denna viktiga positionen bär en ganska stor ansvar, främst eftersom det är han / hon som uppmanas att spela de högsta tonerna inom ensemblen sektionerna.

melodiska och harmoniska roller

I traditionell storband repertoar ger trumpet sektionen både melodiska och harmoniska roller. Melodier kan spelas av en eller upp till alla fyra spelare på en gång. Melodisk roller är ofta kopplade till instrument med liknande klang, såsom altsaxofon. Som ett melodiskt instrument, är trumpet allmänhet i mellanregistret när matchas med andra instrument. Den övre registret används för fullständig ensemble avsnitt där ledningen spelaren måste bära melodin över resten av bandet.

När fyller en harmonisk roll, är sektionen vanligen uttryckt i antingen tre eller fyra separata delar. Eftersom trumpeterna ställs in i det övre registret i ensemblen, de har ansvaret för att täcka de övre förlängningar av den givna ackordet. I harmoniska roller sträcker avsnittet ofta de grundläggande ackordstoner (dvs. roten, 3rd, sjunde) som spelas av trombon och sektioner saxofon. Dessa övre förlängningar tar ofta formen av en enkel treklang när man spelar ensam, men skapa sofistikerade utökade ackord när du spelar med saxofon och tromboner.

tystnar och instrument allmännyttiga

Moderna trumpetare idag förväntas äga och bära en mängd dämpar att förändra ljudet av instrumentet. I varje trumpetaren väska är en rak mute, en kopp stum, en harmonisering stum och kolven. Var och en av dessa “verktyg” är utformade för att ändra färg och ljudet av instrumentet genom att föra ut låga (cup och kolven) eller hög (rak och Harmon) övertoner. Användningen av mutes kan kraftigt förändra den totala ljudet av avsnittet med en mängd olika färger. Gil Evans var en berömd arrangör som använde dämpade trumpeter flitigt i sina arrangemang och kompositioner.

Dessutom har de flesta professionella trumpetare äger idag ett flygelhorn horn. Detta instrument ser ut som en stor trumpet, men låter mycket mer fyllig och med ett begränsat hög räckvidd. Flügel horn används främst för melodin, men kan även användas som harmoniska kuddar med storband. Moderna författare som Maria Schneider utnyttja flygelhorn horn i denna roll ganska ofta

berömda stora band trumpetare och sektioner

Trumpetare och stora band sektioner trumpet kan hittas i hela historien om jazz. Maynard Ferguson, till exempel, gjorde sin debut med Stan Kenton Orchestra under 1950-talet. Maynard spelade bly trumpet och presenterades som en hög ton virtuos vid en ung ålder. Han gick senare att leda sina egna stora och små band i mer än ett halvt sekel. Hög ton artister som Stan Mark och Lynn Nicholson var medlemmar av kända Maynard Ferguson trumpet sektioner.

Bill Chase ledde en av de mer kända trumpet avsnitt i 1960 med Woody Herman Orchestra. Känd för sin höga räckvidd, förutsatt Bill Chase den höga tonen spänning för bandet. År 1974 träffade Chase en för tidig död i en flygkrasch nära en liten flygplats i Minnesota, kanske bland de mest berömda trumpet sektioner genom tiderna har varit i Duke Ellington Orchestra. Cootie Williams och Cat Anderson fyllde solist och höga roller notera, respektive, för hertigens band under många år. Duke skrev ofta hela kompositioner på trumpet har Cootie (Konsert för Cootie).

Trumpeten kommer alltid att spela en viktig roll inom sfären av storbandsjazz ensemble musik. På grund av detta, kommer skickliga bly spelare och begåvade solister alltid i efterfrågan i jazz och kommersiella musikindustrin.