ty Cohen presenterar göra övergången nätet

Explosionen av digitala medier har inte bara förändrat hur skivbolagen har att göra affärer, det är också tvingade veteranen musiker att tänka sig att sälja sin musik. Att förlita sig enbart på CD-försäljningen är inte bara lat, det är professionellt dumdristigt eftersom fler och fler människor kommer online för att upptäcka, och sedan köpa, musik. Göra övergången från traditionell distribution till nätet kommer att bli smidigare och effektivare genom att staka ut en strategi i förväg.

Etablerade musiker har en viktig fördel jämfört med artister just har börjat – de redan har en aktiv fans bas. Så det första sättet att sälja musik på nätet är det mest grundläggande: att bygga en kick-ass hemsida. Inkludera sång prover och ge fansen möjlighet att köpa fysiska cd-skivor eller ladda ner låtarna kollektivt eller individuellt. Dessutom kommer etiketterna inte spendera stora pengar att främja äldre material. Men veteran musiker kan erbjuda hela sin katalog på nätet. En anledning konsekvent ges för att använda olagliga P2P webbplatser är att musiken inte finns någon annanstans.

Sociala nätverk är ett mycket effektivt sätt att nå fans. Förutom Facebook, MySpace och Twitter, det finns flera sociala nätverkssajter dedikerade till musik som imeem.com. Andra webbplatser, såsom Ilike.com, kombinerar sociala nätverk med kommersiella verktyg för att spåra pjäser och odla nya fans.

Veteran musiker kan också skriva på med en eller flera musik hostingtjänster. Det verkliga värdet av samarbete med en etablerad musikdistribution via företag som TuneCore eller CDBaby är att de i sin tur kan få låtar på iTunes, som inte kommer i direkt kontakt med musiker, enbart distributörer.

Holding frågestunder med fansen på nätet är ett annat sätt att både sälja musik och fördjupa förbindelsen med fansen. Så skriver en blogg. Blogga kräver mer av ett åtagande, men också har större potential än en enda Q7A session. Genom en blogg, kan fansen hållas uppdaterad på framträdanden, kan musikern få feedback på nya arbete och erbjuda fans förädlingsvärdet extramaterial för att köpa en cd, såsom en signerad bild eller affisch.

De saker att komma ihåg är att Internet är sammanflätade, så om du upprätta en blogg eller delta i en Q & A eller partner med en online-musik distributör, se till att främja än på din webbplats, meddela det i en Tweet och lägga upp den på Facebook. Och snart även veteran musiker kommer att njuta av fördelarna med viral marknadsföring.